Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Szabó Péter Róbert bemutatkozása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2014. február 17.
Nagy Sándor (NaSa) felvételeSzabó Péter a pentaprizmás, egyaknás tükörreflexes (SLR) fényképezőgépek szenvedélyes gyűjtője. Ebből a típusból néhány gyártó egymást követő modelljeiből viszonylag teljes sorozatokkal rendelkezik (elsősorban annak idején a hazai piacon forgalmazott szocialista gyártmányokból, de a nyugati/távolkeleti gyártók néhány modellje is megtalálható gyűjteményében). Bemutatásuk izgalmas összehasonlítások lehetőségével kecsegtet. Azon látogatók számára pedig, akik a fotózást már csak digitális gépek használatán keresztül ismerték meg, egy új, varázslatos formavilágot nyit meg.
 
Nagy Sándor (NaSa) felvétele 
 
Kedves Fotóbarátok!
 
Örömömre szolgál, hogy mások számára is megtekinthetővé válik szerény gyűjteményem.
 
Nagy Sándor (NaSa) felvétele
 
Jómagam Debrecenben születtem 1969-ben, iskoláimat is itt végeztem, majd a DATE pénzügy-számvitel szakán szereztem diplomát. A fotózás iránt csak 2000 körül kezdtem érdeklődni, egy kollégámtól egy Praktica LTL és egy Canon EOS 400 gépet vásároltam. Már akkor magával ragadott a pentaprizmás gépek varázsa, ezek a gépek számomra a „komoly” kategóriát képviselték. A cserélhető objektívek, a szép megjelenés, a keresőben látható kép mind ezt támasztják alá. Sokszor gondoltam végig, hogy mennyi tudás és tapasztalat van felhalmozva ezekben a gépekben. És mindez most – a digitális fotózás rohamos térhódítása következtében – pillanatok alatt túlhaladottá, avíttá válik! Úgy éreztem, hogy meg kellene őrizni minél több ilyen gépet, mert 10-20 év múlva történeti-műszaki érdekességek lehetnek. Gyűjtőszenvedélyem más dolgokra is kiterjed, így a fotós érdeklődés és gyűjtemények szeretete alapján eldöntöttem: kell egy csapat!
 
Nagy Sándor (NaSa) felvétele
 
Körülbelül 5 éve gyűjtöm a fényképezőgépeket. Arra törekedtem, hogy ha lehetőségem nyílik rá, egy-egy gyártó több gépét szerezzem meg. Ebből következett az, hogy a rendszerváltás előtt az Ofotért által importált típusokat lehet legjobban összegyűjteni, a Zenit és a Praktica gépeket. És munkához láttam. A Vaterát folyamatosan figyeltem, de egy gépet a német e-bay-ről is vettem. Nem is gondoltam, hogy még két darab pentaprizmás Kievet is tudok szerezni itthonról (ezeket a hazai kereskedelemben sohasem forgalmazták).

Nagy Sándor (NaSa) felvétele

Nagy Sándor (NaSa) felvétele

Nagy Sándor (NaSa) felvétele

Debrecen, 2014. január 17.
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement