Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Továbbra is fejlesztik a digitális fényképezőgépeket
Továbbra is fejlesztik a digitális fényképezőgépeket
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. február 11.
Forrás: céghonlapokAz utóbbi években a digitális fényképezőgépek fejlesztésének lassulása figyelhető meg. Egyre általánosabb az a megállapítás, hogy elérték a technika teljesítő képességének határát A jövőben inkább apróbb  fejlesztések várhatók, nagy jelentőségű újdonságok aligha, vagy legalábbis a századunk első évtizedéhez képest ritkábban. Az utóbbi napokban viszont néhány olyan újdonság jelent meg, amelyek azért számottevőnek mondhatók, sőt egyikük igazán jelentősnek. A Canon 50 MPixeles EOS 5DS / 5DS R párosa a felbontó képesség terén új minőséget hozott a Leica méretű (full-frame) érzékelős dSLR szegmensben, a középformátumot szorítja. Még néhány friss újdonságot megemlłítünk. Ezek semmiképpen nem mérföldkövek, mégis jelzik, hogy a gyártók fejlesztenek.
 
 
 
Canon EOS 5DS / 5DS R
Szinte napra pontosan 3 évvel a 36 MPixeles Nikon D800 / D800E megjelenését követően a Canon nagy ugrást hajtott végre a Leica képkocka méretű érzékelő pixelszámának növelésében: bejelentette az 51 Mpixel felbondású EOS 5DS / 5DS R párost. Abban is követi a Nikon által kitaposott utat, hogy a páros két tagja azonos érzékelővel készül, a másodikban hatástalanított AA (aluláteresztő) szűrővel. Elgondolkodtató ez a Nikon lépésnek „szolgai” másolása, mivel az eltelt 3 évben több gép jelent meg AA szűrő nélkül, maga a Nikon is a páros frissített változatát, a D810-et egyetlen változatban, AA szútő nélkül készíti. A legjobb képminőségre törekvő fotósok (elsősorban stúdió, tájkép- és esküvő-fotózáshoz) ezzel a Canon párossal alighanem új kedvenchez jutnak.
Már a Nikon D800 géppel lapcsolatban is általános vélemény volt, hogy a középformátum területét ostromolja, „kisfilmesre” jellemző szolgáltatásokkal és egyszerűbb kezeléssel. Ugyanakkor megállapították, hogy csak a legjobb objektívekkel, és bizonyos mértékig a középformátumú fotózáshoz hasonló kezeléssel lehet a megnövelt felbontást teljesen kihasználni, ennél a felbontásnál elfogadható élességű és részletgazdagságú képeket készíteni. Még inkább érvényes mindez a jelentősen nagyobb felbontású új Canonokra. Ugyancsak „Nikonos megoldás”, hogy a Canon dSLR-ek két, a cég által alkalmazott kisebb érzékelő méretű kivágása (1,3x és 1,6x) is szerepel az új modellek szolgáltatásai között. Az EOS 5DS / 5DS R páros 12 évvel a cég első full-frame dSLR-jének (EOS 1Ds, 11 MPixel)) megjelenése után ugrott a Megapixel verseny élére. A felbontóképességben a Canon egészen 2008-ig éllovas volt. 2008-ban a Nikon a D3x 25 MPixeles full-frame dSLR-jével átvette a vezetést az akkor legnagyobb felbontású, 21 MPixeles EOS 1Ds Mark III-tól, és egészen mostanáig nem engedte át vezető pozícióját.
Az 5DS /5DS R váza szinte megtévesztésig hasonlít a Canon EOS 5D Mark III-éhoz, érzékelőjén a pixel-méret (4,14 mikron) pedig lényegében megegyezik az APS-C érzékelős EOS 7D Mark II-ével (4,09 mikron). Ennek alapján kissé érthetetlen, miért szűkebb az érzékenység tartománya, mint az APS-C érzékelős 7D II.nek: az 5DS / 5DS R-nél  a maximális érzékenység ISO 6400 (12800), a 7D Mark II-nél 16000 (51200).
Midezekkel együtt megállapíthatjuk, hogy a dSLR-ek felbontó képessége minőségileg új tartományba lép a Canon EOS 5DS / 5DS R páros bejelentésével. Érdeklődéssel várja a fotós világ a sorozatgyártott példányokon (esedékes 2015. júniusban) elvégzendő részletes tesztek eredményét.

Nikon D810A

A Nikon D810A a világ első full-frame gépe, amelyet speciálisan asztrofotográfiára optimalizáltak. Eddig is voltak erre a célra szánt gépek, de nem a full-frame dSLR szegmensben (a D810A pedig az új Canonokat nem számítva egyúttal a legnagyobb felbonrású is). Legfontosabb módosítása a D810 alapmodellhez képest a spektrális érzékenység kiterjesztése az asztrofotográfia igényének kielégítése érdekében.  Általában a digitális gépekben alkalmazott infravörös (IR) szürők levágják a hosszú hullámhosszú vörös sugárzást is. Mivel a csillagközi ködök sugárzásának jelentős része ebbe a tartományba esik, asztrofotográfiához ezt a szűrőt kell módosítani. A D810A mintegy négyszer érzékenyebb a hosszú hullámú vörös fényre, mint az általános célú dSLR-ek, így a hidrogén 656 nanométer hullámhosszúságú Alfa vonalát is hatékonyabban érzékeli. A full-frame érzékelőnek köszönhetően a D810A ISO érzékenysége magasabb, képzaja alacsonyabb, mint a korábbi, asztrofotóra specializált, kisebb érzékelős gépeké.
További módosítás a hosszú expozíciós idő (M) üzemmód, ami egészen 15 percig lehetővé teszi az expozíciós idő beállítását.

Nagy zoom-átfogású és robusztus kompaktok a Nikontól

Apró fejlesztések, de jelzésértékűek a változások az új Nikon kompaktok paramétereiben (alighanem az okostelefonokhoz képest akarnak érvényesülni speciális tulajdonságaikkal). Néhány új kompakt extra nagy zoom-tarományával tűnik ki a mezőnyből. A bridzs-formátumú Coolpix P610 24-1440mm egyenértékű (60x) gyújtótávolsága a legnagyobb, de a laposabb formátumú Coolpix S9900 24-720mm egyenértékű (30x) zoomja sem megvetendő.
A cég legújabb robusztus kompaktja, a Coolpix AW130 valóban extrém körülményeket is elvisel:  30m mélységig vízálló, akár 2.1m magasból leejtve is elviseli az ütést, és akár -10C hőmérsékleten is használható.Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement