Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Új fényképezőgép-gyártó első modellje: DxO ONE
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. június 19.
Forrás: http://www.dxo.com/us/dxo-one
 
A rendkívüli képminőséget (elsősorban az optikai korrekciók révén) biztosító szoftvereiről, és szinte iparági standardnak tekinthető, fényképezőgépeket tesztelő, minősítő laboratóriumáról ismert cég, a DxO belépett a fényképezőgépek gyártói közé. Nem a kompakt gépek, vagy dSLR-ek (esetleg MILC-ek) zsúfolt piacán keresi a helyét, valami újat, rendkívülit alkotott: az iPhone okostelefomok kiegészítőjeként (de korlátozásokkal önállóan is) használható aprócska fényképezőgépet, a DxO ONE-t. Az új gép teljesítőképessége, szolgáltatás-készlete némi jóindulattal – a dSLR-ekét, vagy MILC-ekét közelíti.

http://www.dxo.com/us/dxo-oneA gépen magán nincs keresőként, vagy a képek visszajátszására szolgáló monitor, és kezelőszerv is alig (egy aprócska érintő képernyőn).http://www.dxo.com/us/dxo-one De fix gyújtótávolságú objektívje f/1,8 fényerejű, enyhén nagylátszögű (egyenértékű gyújtótávolsága 32 mm). 20,2 MPixeles érzékelője 13,2 mm x 8,8 mm (1”-es), ami a kompaktokhoz, pláne a telefonokba épített gépekhez képest igencsak nagy, ennek köszönhető a képek minősége, dinamikája, alacsony zaja (no meg a DxO hatalmas képfeldolgozási tapasztalatának – manapság több, mint 300 millió telefonban használnak DxO technológiát). Érzékenysége ISO 100 – 12800, 51200-ig kiterjeszthető. A zársebesség 15 s és 1/8000 s között választható. Az iPhone-ra letölthető alkalmazással, a telefon érintő képernyőjén megjelenő kezelőszervekkel elérhető szolgáltatásai lenyűgözőek: pl. a téma-módok mellett rekesz- és zár-előválasztást, valamint teljesen manuális expozíció-beállítást is kínál. A cég a gépet kezelő alkalmazás továbbfejlesztését, és gyakori, ingyenes, automatikus frissítését ígéri.

Természetesen a JPG mellett RAW fájl mentésére is lehetőség van, méghozzá a szabványos DNG formátumban, így számos RAW-feldolgozó szoftverrel kezelhetjük azokat. A cég ingyen adja hozzá két díjnyertes képfeldolgozó szoftverjét, az amúgy, külön USD 199 áron megvásárolható DxO OpticsPro (ELITE Edition)-t, és az USD 129 árú DxO FilmPack (ELITE Edition)-t. A superRAW opció négy, gyors egymásutánban készített RAW képből kombinál egyet, ami jelentősen javítja a teljesítőképességét gyenge fénynél, és a berázásból, vagy a téma mozgásából eredő szellemképek eltüntetésében (mintegy képstabilizátorként működve) is jeleskedik.

Egyszerűen az iPhone (vagy iPad) Lightning csatlakozójába kell közvetlenül dugaszolni, és azonnal használható, az ilyen csatlakozóval ellátott iPhone és iPad gépekkel kompatibilis. Tömege 108 g, mérete 6,7 cm x 4,8 cm x 2,6 cm - a zsebben, és az iPhonehoz képest alig érzékelhető.

 

Az USA-ban már USD 600 áron előrendelhető, szállítását augusztusra ígérik Bejelentése komoly érdeklődést, a közeljövőben megjelenő példányok teszt-eredményei iránti várakozást váltott ki. A DxO labor az egyszerű RAW-fájljait 70 pontra, superRAW fájljait 85 pontra értékelte (összehasonlításul: a legújabb, hasonló kategóriában vezető pozíciójú Sony RX 100 III kompakt DxO pontszáma 67). Előzetes bemutetó cikkek magyar és angol nyelven is elérhetők.

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement