Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
A fény polarizációját is detektáló Olympus érzékelő.
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. augusztus 04.
Az Olympus egy olyan érzékelő technológiát szabadalmaztatott, amely a fény polarizációjára vonatkozó információt is tögzíti. Egy ilyen érzékelő lehetővé tenné egy polárszűrő hatásának szimulálását, ráadásul a hagyományos polárszűrők fényintenzitás-csökkentő hatása nélkül.
 
 
A szabadalom egy olyan érzékelőt ír le, amely két fényérzékelő rétegből áll. Az első réteg, a hagyományos érzékelőkhöz hasonlóan érzékeli a három alapszín világosságát (pl. Bayer elrendezés szerinti színszűrőkkel – lásd pl. itt), a mögötte elhelyezkedő második réteg pedig az érzékelőre eső fény polarizációjával kapcsolatos információt rögzíti. A második réteg is (az első réteghez hasonlóan) 2x2 pixelből álló elrendezés ismétlésével készül. Ebben a rétegben a 4 pixelből álló modul 4 fotodiódáj, egymáshoz képest 45 fokkal elforgatott polariozációs irányú fényösszetevő intenzitását regisztrálja.

Az így rögzített információ lehetővé teszi az első rétegben rögzített kép olyan utólagos módosítását, amit egy, az objektív elé helyezett hagyományos polárszűrő alkalmazásával rögzíthettünk volna, ráadásul a polárszűrő polarizációs irányának különböző beállításával. De a hagyományos polárszűrő jelentősen, akár felére csökkenti az érzékelőre eső fény intenzitását, a szabadalomban szereplő érzékelő fényintenzitás-veszteség nélkül rögzíti a színes képet, hiszen a „polárszűrők” a hagyományos érzékelő mögött helyezkednek el.

A hagyományos érzékelővel rögzített kép utófeldolgozása során a polárszürő hatása nem szimulálható, mivel nem áll rendelkezésre a fény polarizációjára vonatkozó információ. A szabadalomban leírt érzékelőben rögzített többlet-információ teszi lehetővé a polárszűrő hatásának utófeldolgozás során történő szimulálását. Ez az utófeldolgozás történhet a fényképezőgépben, de amennyiben a második réteg fotodiódáinak jeleit is beírják a RAW fájlba, akár külső számítógépen is, erre alkalmas RAW-feldolgozó program segítségével.

Ismeretes, hogy a Nap fénye polarizálatlan (benne minden polarizációs irány azonos intenzitással van jelen). Ez a polarizálatlan fény kisebb-nagyobb mértékben polárossá válik szóródás (pl. a Föld légkörén), vagy egyes felületekről (pl. víz felszínéről, üveg felületéről) történő visszaverődés során. Ez a jelenség lehetősédet ad a fotósnak arra, hogy polárszűrővel bizonyos polarizációs irányú fényösszetevőt kiszűrve, sötétebbé tegye az ég kék színét (amiből jobban kiemelkednek a felhők), vagy csökkentse (esetleg növelje) a vízfelszínen, vagy ablaküvegen bekövetkező tükröződést.

A szabadalomban leírt érzékelő vázlatos rajzai megtekinthetők itt.
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement