Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Professzionális fény-tér virtuális valóság felszerelés a láthatáron
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. november 06.

Forrás: http://www.lytro.com/immerge

 

A fény-tér fényképezést (light field photography) megvalósító fényképezőgépéről, és ennek a technológiának a fejlesztéséről ismert cég a virtuális valóság tartalmak professzionális előállítására képes, szerintük ezt  a technikát merőben új alapokra helyező felszereléssel állt elő. A Lytro Immerge természetesen a fény-tér technológia felhasználásán alapul.
 

 Forrás: http://www.lytro.com/immerge

 10 éve sincs, hogy Ren Ng a Stanford egyetemen (2006-ban) megvédte PhD értekezését, amelyben a fény-tér fényképezéssel, illetve annak felhasználásával, a felvételen az élesség síkjának utólagos megváltoztatását lehetővé tevő fényképezőgép konstrukciójával foglalkozott. Ezt követően az elgondolás gyakorlati megvalósítására Lytro Inc. néven Startup céget alapított. Négy éve sincs, hogy (2012. februárban) a cég forgalmazni kezdte első fény-tér fényképezőgépét. Az eltelt rövid idő alatt a cég látványos fejlődést produkált. A virtuális valóság tartalmak előállítására szolgáló felszerelést, az Immerge rendszert 2015.  novenber 5-én jelentették be.

A cég honlapján, a Lyrto Immerge oldalának címe azt az ambíciózus kijelentést tartalmazza, hogy ez a felszerelés „...az élethű történetbemutatás következő generációját” szolgálja.
Forrás: http://www.lytro.com/immerge
A kamera
 
„A meglevő eszközök kreativitást akadályozó korlátainak áttörésével … A lytro Immerge arra készült, kogy a fény-tér adatok felhasználásával az alapoktól kezdve zökkenőmentesen illesszen össze élettel tele akciókat computer garfikákkal. A konfigurálható felvételkészítés és visszajátszás megoldásaival támogatja az újszerű, élethű történetbemutatást.”

Forrás: http://www.lytro.com/immerge
A szerver
 
 A felszerelés négy részből áll:
  • a fény-tér nagyfelbontású rögzítésére képes kamera rendszer,
  • a fény-tér adatokat ultra nagy sávszélességgel letároló és feldolgozó szerver,
  • a sztenderd vizuális effektek létrehozásához szükséges eszkózöket fény-tér plug-inekkel kiegészítő videószerkesztő, amely zökkenőmentesen képes összeilleszteni élettel tele akciókat computer garfikákkal. és
  • a szokásos virtuális valóság szemüvegekkel/platformokkal kompatibilis fény-tér videólejátszó motor, ami életszerű jelenlétet teremt hat dimenzióban (mozgás a tér három koordinátája mentén és forgás e három  tengely körül).

Forrás: http://www.lytro.com/immerge

Forrás: http://www.lytro.com/immerge

A kamera a szerverrel a körülvevő teljes térben (vagy egy részében) minden irányából érkező fénysugarakat képes egy órán át rögzíteni. Egy virtuális realitás (VR) szakértő szerint a már létező és a közeljövöben várható (olcsóbb) VR hedszetek felhasználásával a VR tartalmak játékoktól eltéró felhasználása, mozifilmek készítése jöhet szóba. „A fény-tér technológia a legtöbb narratív virtuális valóság tartalom kulcs-elemévé válhat.”

 

 Forrás: http://www.lytro.com/immerge
A videószerkesztő

A Lytro cég egyik vezetője szerint az Immerge prototípusa 2016 első negyedévére készülhet el, az ára „több százezer dollár” lehet, és bérbe adásra szánják. A cég honlapján közzétett felhívással VR tartalmat előállító stúdiók jelentkezését várják a Lytro Immerge protzotípusának kipróbálására (talán Magyarországról is pályázhatna arra alkalmas kreatív cég/stúdió/partner).

 

Forrás: http://www.lytro.com/immerge
A videó lejátszó

 A cég markáns fejlesztésében egy 50 millió dolláros befektetés jelentett fordulópontot. Honlapjukon a cég 9 vezető munkatársa mutatja be egy videóban az Immerge felszerelést – már nem egy induló startup cégről van szó. A jelen cikkben közzétett képek egy részét ebből a videóból vettük.


Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement