Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Michael Reichmann itthagyta a fotósok világát (Kiegészítve 2012.08.19)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2016. május 24.
Forrás: https://luminous-landscape.com/sad-day-luminous-landscape/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kedvenc fotós oldalam, a Luminous Landscape alapítója, főszerkesztője, Michael Reichmann a rákkal vívott hosszú küzdelem végén 2016. május 18-án, 71 évesen itt hagyta a fotós társadalmat. Gondolom, a FotoAgora olvasói közül sokan látogatják weblapját, de ha máshol nem, a jelen portálon, a Cikkek > Fordítások idegen nyelvről rovatban találkoztak Vele, magyarra fordítva. Mindannyiónkat nagy veszteség érte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kiegészítést a három hónapja publikált cikk elejére illesztem be, hogy ne kelljen sokat keresni. Michael halálának három hónapos fordulójára két barátja, szerzótársa a LuLa-n visszaemlékezést publikált. Érdemes elolvasni, Michaelre emlékezve.
 
Senki ne tekintse túlzásnak, hogy egész fotós társadalmat írok: az 1999-ben elindított LuLa nagyon sok fotósnak rendszeres olvasmánya, és Michael sajátos humorral fűszerezett, közvetlen handvételű (és nem utolsó sorban tartalmas) cikkeinek köszönhetően „személyes ismerőse”. A világ csaknem minden országából összesen havonta 1,2 millió látogató lép be az oldalra, e pillanatbvan is 261-en böngésszük, olvassuk.

A FotoAgora működésének első évében (2008. júliusában) fordítottam először a LuLa egyik cikkét, kértem Michael hozzájárulását a teljes terjedelmű fordítás és a cikk eredeti képanyagának publikálásához. A hamarosan megérkezett válaszban nem csak az adott cikk, hanem a LuLán megjelenő bármely cikk fordításához és publikálásához hozzájárult. Éltem is a felhatalmazásával: az évek során több, mint egy tucat LuLáról átvett cikket olvashattak látogatóim. Ezek fordítása, de a többi LuLás cikk olvasása során rengeteget tanultam (Michaeltől és az ott publikáló szerzőktól), talán legtöbbet. Michael cikkei között számos nagyon meglepő, egyes kérdéseket teljesen újszerű megvilágításba helyező gondolat olvasható – ezek számos esetben inspiráltak tovább gondolásra, esetleg átfogó cikk írására (e helyen csak kettőre hivatkozom: az „Álló és mozgó kép készítés konvergenciájá”ra, ami később tucatnyi cikkünkben szerepelt – ezeket bárki megtalálhatja a „konvergencia” szóra keresve az Agorán; és az „ETTR”re).
 
Forrás: https://luminous-landscape.com/sad-day-luminous-landscape/ 
 
Michaeltől a LuLa ügyvezetője, Kevin Raber búcsúzik néhány portréval, a cikk végén még számos portré idézi fel vidám alakját. A laptárs, a DPReview, amely csaknem a LuLával egy időben indult, szintén személyes hangvétellel búcsúzik. Ebből – egy független, mondhatni konkurens kollega szövegéből idézek egy fél mondatot: „Michael was a towering figure in the North American photography press ...” – Michael az Észak-amerikai fotográfiai sajtó toronymagasan kiemelkedő alakja volt … Találó, de kissé indokolatlanul szűkítő megfogalmazás – szerintem nem kell Észak-amerikára korlátozni. Egy egyszerű Google-keresés további tucatnyi nekrológot talál – gyászolja az on-line fotós sajtó, rajtuk keresztül a fotós társadalom.

Betegsége nyilvánvaló számvetésre késztette Michaelt. A közelmúltban változtatott a LuLa szervezeti felépítésén. A stáb (Chris Sanderson a kezdetektől társa volt, elsősorban a video folyóirat és a video tananygok (tutorialok) készítésében) Kevin Raberrel bővült, egyben formálisan is rá bízta a vezetést (CEO and Publisher). Két éve sincs, hogy létrehozta nemzetközi alapítványát. fotográfusok projektjeinek támogatására. A félévente záruló pályázati fordulókban már nagy számú fotográfus nyert jelentős támogatást tervezett projektje megvalósításához a világ számos országában. Csak remélni tudjuk, hogy a Luminous Landscape, átalakított szervezetével, változatlanul magas szinvonalú, gazdag tartalommal tájékoztatja, tanítja még hosszú ideig a világ fotósait. Alapítványa pedig megőrzi emlékezetét.

A jelen írás publikálásakor élek utoljára Michael általános felhatalmazásával, amikor a LuLáról vett két portréval illusztrálom a megemlékezést. Bízom benne, hogy az ügyvezető, Kevin Raber sem lesz a fordítások publikálása ellen.

 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement