Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Telitalálat: Hasselblad X1D
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2016. június 27.
Forrás: http://www.hasselblad.com/x1d
 
 
 
 
 
 

Lelkes kemmentárokkar reagált az on-line fotós sajtó a Hasselblad bejelentésére új X1D  *** http://www.hasselblad.com/x1d *** középformátumú, tükör nélküli (MILC) digitális fényképezőgép rendszeréről. Áttörés? Telitalálat? Fordulópont? Új lehetőségek megnyitása? Netán Mérföldkő? A legkevesebb, amit mondhatunk: figyelmet érdemlő bejelentés. Forgalmazására sem kell sokáig várni: a cég 2016 augusztusra ígéri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 A Hasselblad X1D , a bekövetkező változás jelentősége
 
 Az utóbbi időben előadásaimon, beszélgetések során többször kijelentettem, hogy a digitális fotótechnika kezdeti rohamos feljlődési üteme lasulni látszik.  Az utóbbi években az egymást követő fényképezőgép-generációk inkább apró módositásokat, kisebb mértékű előrelépést mutatnak a képminőség-javulás, a lehetőségek, szolgáltatások bővülése terén, mint korábban. Mintha eltüntek volna a mérföldkőnek tekinthető, meglepő, a fotózás technikájában érdemi változást eredményező újdonságok. A közelmúltban egyik fotós barátom ilyetén kijelentésemen meglepődött és óvatos kételkedését fejezte ki. Nos, az X1D megjelenése a fényképezőgépek piacán talán olyan érdemi változást hozó, különös figyelmet érdemlő újdonság, amit évek óta hiányoltam.
 
Forrás: http://www.hasselblad.com/x1d
    
Véleményem szerint az utolsó olyan újdonság, amelyik lázba hozta a fotós sajtót, a fotósok jelentős részét, és a teljes fotótecnikai iparágat, a tükör nélküli cserélhető objektíves rendszerek (MILC, CSC) bejelentése , megjelenése (2008).  A merőben új megpoldás hozta a korai előrejelzéseket, rövid idő alatt jelentős részesedést hasított ki a fényképezőgépek piacából, és számos, az új konstrukció által lehetővé vált, ahhoz igazodó további komoly fejlesztéseket katalizált.
 
A MILC-ek fejlődése (az autofókusz sebességének és a kereső felbontóképességének növekedése mellett) az érzékelő méretének és pixelszáménak növekedését hozta. Kezdetben a négyharmados (kivágási tényezője 2x) méretű érzékelőt használó Mikro 4/3 tendszer jellemzője volt, de fokozatosan megjelentek a különböző fényképezőgép gyártók nagyobb méretű érzékelős MILC-ekkel. Mindazonáltal ez a fejlődés lassú, fokozatos, evolúciós jellegű volt, mára elérta az 1x kivágási tényezőjű Leica méretet (full-frame. 24mmx36 mm, 35 mm-es), de mindmáig az általam „kisfilmes”-nek nevezezz kategőriában maradt. A Hasselblad új gépével a MILC átlépett a középformáumú kategóriába. Ez, bár a kivágási faktor növekedése nem kiugró (0,79x), de lévén más minőségű  gépkategóriába lépés, talán minőségi, forradalmi változásnak tekinthető. A bevezetőben szereplő kérdőjeles megállapítások közül a mérföldkő megjelölés talán nem illeti meg, de alighanem legalább fordulőpontot jelent. A MILC-ek menetelése várhatóan új szakaszába lép: nem lenne meglepő, ha más nagyformátumot gyártók is hasonló lépést tennének, és végre a vezető dSLR gyártók is komolyan vennék a kihívást, és akár hasonló úton (is) elindulnának.

Forrás: http://www.hasselblad.com/x1d

A Hasselblad X1D
 
Nézzük hát, milyen is az X1D!

Miben nyújt többet a legfeljebb Leika méretű érzékelős dSLR-ekhez és MILC-ekhez képest?
 • Nagyobb méretű  (43.8 x 32.9mm), 50 Mpixel felbonású érzékelő, 14 expozíciós lépés dinamika átfogás;
 • Zársebesség 60 perctől 1/2000 s-ig;
 • Központi zár az objektívekben, flash szinkron működik valamennyi zársebességnél (egészen 1/2000 s-ig);
 • A nagyobb érzékelő méretnek köszönhetően kisebb mélységélességekre is képes (kreatív fotózás szempontjából hasznos);
 • Kézi munkával készül Svédországban (kiváló minőség és megjelenés, statapabíró, megbízható);
 • A középformátumra jellemző magasabb képminőséget nyújtja.
Miben különbözik a korábbi, szokásos középformátumú gépektől?
 • A MILC kategóriára jellemzö kisebb méret (a váz mérete 150.4 x 98.1 x 71.4 mm, kisebb a félprofi kivitelű „full frame” dSLR-eknél) és tömeg (725g, mintegy fele a szokásos középformátumú gépekének);
 • ISO tartomány 100-tól 25600-ig;
 • HD videófelvételi lehetőség (1920 x 1080 / 25p);
 • Nikon-kompatibilis TTL Flash csatlakozó;
 • „Barátságos ár (váz: $8995/£5990/€7900).
További fontosabb jellemzői:
 • Új objektív foglalat (XCD), induláskor két XCD objektív (45mm F/3.5 és 90mm F/3.2, ami 35mm és 70mm egyenértékű fókusztávolságot, illetve F/2.8 és F/2.5 fényerővel azonos mélységélességet jelent), rövidesen további objektívek, pl. 30mm (24mm egyenértékű);
 • Adapter várható Hasselblad HC és HCD objektívekhez;
 • Beépített WIFI és GPS;
 • 2.3 FPS sorozatsebesség;
 • 3 inch 920K érintő képernyős monitor;
 •  2.360.000 pont felbontású EVF;
 • 2 db SD kárta-foglalat?
 • Időjárás-álló kivitel.
 
Forrás: http://www.hasselblad.com/x1d 
 
Az X1D-nek jó esélye van arra, hogy a középformátumot használó fotósok körét számottevően kiszélesítse. A sport- és akció-fényképezésben ugyan nem jeleskedik, de pl. az igényes a tájkép- és utcai fotográfusok számára reális alternatívát jelenthet a „full-frame kisfilmes” gépek csúcsmodelljeivel szemben, árban is. Tehát a „kisfilmes” és a középformátum közeledése, átfedése, amely eddig inkább alulról nyomult (talán a Nikon D800/800E megjelenése indította a folymatot, és a relatíve új Canon EOS 5DS/5DR és a Sony Alpha 7R II MILC a jelenlegi csúcs), ezzel felülről is nagyobb lendületet vesz. Mindenesetre a Hasselblad újdonság lépéskényszerbe hozza a konkurrens gyártókat, leginkább a „kisfilmes” dSLR és MILC csúcsmodellek gyártóit (a Canont, Nikont Sonyt …).

Annak illusztrálására pedig, hogy ez a lépés már jó ideje a levegőben lógott, azaz megértek a technikai feltételei, a vezető gyártók már régebben megléphették volna (azaz jelentős újdonságok elmaradására vonatkozó véleményem nem volt teljesen megalapozatlan), Ken Rockwellre hivatkozom, aki az X1D megjelenését bemutetó cikkét blogjában 2016. június 22-én  ezzel a mondattal vezette fel: „Hasselblad just announced the system I designed back in 2009 for Nikon. I'm still telling the world that Nikon and/or Canon need to introduce new "halo" medium format mirrorless systems, with a complete set of all-new larger-format lenses, to let them leapfrog Sony who has been leapfrogging Nikon and Canon.” (A Kenre jellemző laza, szlenges szöveg hevenyészett fordítása: „A Hasselblad annak a fényképező rendszernek a bejelentésével állt elő, amit már 2009-ben felvázoltam a Nikonnak. Ma is azt mondom, hogy a Nikonnak és/vagy a Canonnak olyan új, „dicsfény”-re hivatott középformátumú tükör nélküli rendeszerre van szüksége, vadonat új nagy formátumú objektívek teljes sorozatával együtt, amely lehetővé teszi számukra, hogy túllépjenek a Sonyn, amely mára túllépett a Nikonon és a Canonon.”)

Egy beszélgetésből a Hasselblad termék-menedzserével sok minden kiderül, mi vezette a céget az X1D kifejlesztésében, az X sorozat elindításában, miket tervez, és mit nem tervez a jövőben. Többek közöt: "The X1D really does mark quite a departure for Hasselblad and a step towards a larger market (though still some way from the mass market) that will allow the company to broaden its user base. The step too though is as much about demonstrating it is a modern company now that can make modern products."
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement