Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow Meghökkentő képek Debrecenben
Meghökkentő képek Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 26.

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey KözpontbanA debreceni Kölcsey Központban "Központban Észtország" címmel, Észt napok keretében mutatják be az észt kultúrát. Peter Sirge hivatásos fotográfus "Szférikus terek" című kiállítását az Észt Építészeti Múzeum hozta Debrecenbe, a központ földszinti előcsarnokában látható (2008. április 20. - május 12. között). A képeken észt épületbelsők láthatók a középkori templomoktól a legmodernebbekig. De a formai megoldások és a megjelenítés módja renbdkívül szokatlan, meghökkentő.

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey Központban

Hatalmas, 2x4 méteres víziókat látunk a fejünk fölött feszülő, és a falakra simuló vásznakon. A látogatók legtöbbje először tanácstalanul, szájtátva bolyong közöttük (alattuk): mit ábrázolnak?

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey Központban

Idézet a kiállítás bevezetőjéből:"A képek többségét nem is lehet egy pillantásra megérteni: a digitális gömbpanorámákból készített kétdimenziós nyomatok előtt magunknak kell rájönnünk, hogyan forgassuk fejünket, hogy a lábunk visszakerüljön a földre." A látvány, a hatás erősen kötődik a méretekhez, kedvcsinálónak mégis bemutatok néhány felvételt a kiállításról.

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey Központban

"Ha egy fényképen egyszerre látod egy szoba padlóját és plafonját, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy elvesztetted a józan eszed - a mai digitális technika eredményeit felhasználva ez az élmény teljesen lehetséges. A normál és a halszemoptikák egyidejű használatával készült 360x180 fokos, hatalmas méretűre nagyított képek bebizonyítják, hogy Einsteinnek igaza van - a tér valóban görbült."

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey Központban

"Peter Sirge síkban nézhető képeinek hatása a panoráma-, kozmoráma- vagy diorámaképekhez mérhető. A diorámákról szóló első elemző cikk 1826-ban jelent meg a Globe című újságban."

Ha már a Kölcsey Központba látogat valaki, érdemes megnézni a II. emeleti Foyer-ben Henri van Noordenburg "Történetek otthonról" fotókiállítását is ("A 16 családdal való közeli munkakapcsolat az intim mindennapi élet dokumentációja lett, melynek középpontjában a háztartás, a családok és otthonaik állnak")

Ugyancsak a II. emeleten "Észt grafika 2008" c. kiállítás, a földszinten pedig Hartung Sándor festőművész kiállítása tekinthető meg. Bár e kettőn nem fotókat láthatunk, és az utóbbi, mint a művész nevéből bárki következtethet rá, nem az Észt napok keretében került megrendezésre, kár lenne kihagyni!

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement