Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (3)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 21.
Forrás: http://www.finepix-x100.com/en/gallery/
FujiFilm FinePix X100: igazi retro - mint egy régi, jó filmes távmérős gép
Folytatjuk a közelmúltban megjelent, még kialakulási időszakban levő digitális fotótechnológia ténylegesen magáratalálását sejttető újdonságokat röviden bemutató cikksorozatot. Ezúttal egy különleges, innovatív kompakt (és a továbbfejlesztéseként megjelenő tükörnélküli rendszer (Fujifilm X100 és X-Pro1), és az egyik vezető fényképezőgép gyártó tükörnélküli rendszere (Nikon 1) kerül terítékre (rövid utalás történik a Canon új, nagy érzékelőt és zoom-optikát alkalmzó bridzs-gépére, a G 1X-re).
 
 
Tovább...
 
Könyvismertető - Houellebecq: A térkép és a táj
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 17.
Image
 
 
 
 
 
 
 
 
Off topic: nem szakkönyvről, hanem regényről, szépirodalmi alkotásról adok közre néhány figyelemfelkeltő mondatot. Az Agóra azon látogatóinak szánom, akiket érdekelnek a fotózás művészi vonatkozásai – akár mert maguk is gyakorolják, vagy törekszenek arra, hogy esztétikai értéket képviselő fotókat készítsenek, akár csak szeretnék minél jobban megérteni a (fotó)művészeti alkotásokat. No meg, természetesen, a szépirodalom sem áll távol tőlük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (2)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 15.
Forrás: http://olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1583
Olympus OM-D E-5
Cikksorozatunk első, bevezető részében felvetettúk annak lehetőségét, hogy a digitális fényképezés technikájában a 21. század első és második évtizedének fordulója körüli években (azaz épp ezidőtájt) olyan újdonságok láttak/látnak napvilágot, amelyek eredményeként a mind ez ideig még kialakulási időszakban levő új technológia ténylegesen magára talál, fokozatosan egyre következetesebben kihasználja a digitális technika lehetőségeit. Az első rész végén felsoroltuk az általunk ilyen forradalminak vélt újdonságokat. A jelen cikkben ezek közül az első kettőt, a tükör nélküli, cserélhető objektíves rendszereket (MILC, CSC) és a lencsehibák fényképezőgépen belüli szoftveres korrigálását mutatjuk be.
 
 
Tovább...
 
Nikon D800 és egyéb dSLR újdonságok
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 10.
Forrás: Nikon Kft. Budapest
 
 
 
 A 2011/12 évek fordulója körül a Nikon két újdonságot is bejelentett a dSLR-ek csúcsán (mindkettő érzékelője Leica-képkocka méretű, azaz „fullframe”): 2012. 01. 06-án a D4-et, majd még annak piacra kerülése előtt, 2012. 02. 07-én a D800-at. Különösen az utóbbi (mind műszaki tartalmával, mind árszintjével) késztetett arra, hogy áttekintsem ebben a szegmensben felismerhető tendenciákat, no meg eltünődjem a nagy gyártó árpolitikájának rejtelemein. Régen várt, mondhatni beérett, de enyhén szólva szokatlan újdenságok, jelenségek is felismerhetők.
 
 
 
Tovább...
 
Puzsár és Sepovics fotókiállítása Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 10.
Puzsár Viktor és Sepovics Sándor: Két világ határán című fotókiállítása megnyítójára kerül sor ma (2012. február 10-én) 17:00 órakor Debrecenben, a Vörös Oroszlán Teaházben.
A kiállítás meghívóját a továbblépést követően tekintheti meg.
 
Tovább...
 
Hapák József az Öszi fények fesztiválon
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 28.

© TriLite Stúdió

Hapák József talán utolsó, de mindenképpen az egyik utolsó nyilvános szereplése a TriLite Stúdió Öszi fények című fotós fesztiválján tartott előadásai (nagyformátumú fényképezés, tárgyfotózás), valamint gyermekkori barátjával, Szipál Mártonnal közös zsürizése volt. A stúdió fotósai eljuttatták hozzám a még máshol nem publikált, Róla készült felvételeiket. Ezek közreadásával tisztelgünk emléke előtt.

 

Tovább...
 
Zoltai Károly operatőr fotókiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 27.
100 éves fennállását ünnepli a debreceni Apolló mozi. A jubileumi programsorozat Zoltai Károly operatőr fotókiállításának megnyitójával kezdődik.
 
Tovább...
 
Digitális fényképezés c. egyetemi kurzusom hírei (Kieg 2012.02.02)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 25.
© Nagy Sándor (NaSa)
 
 
 
 
 
 Ezen a helyen folyamatosan frissülő információkat adok közre egyetemi kurzusommal kapcsolatban. A tárgynak van saját honlapja egyetemi szerveren, de akadnak olyan kiegészítő információk, amelyeknek inkább megfelel ez a független portál, és egyúttal szélesebb körben is érdeklődésre tarthatnak számot.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Tóth István nagyváradi fotóművész kiállítása Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 24.
Forrás: a kiállítás meghívója
 
 
 
 
 
 
Tóth István A.FIAP nagyváradi fotóművész "Egy temető halála" című kiállítása tekinthető meg Debrecenben, 2012. január 25 - február 14. között. A meghívót a továbblépést követően tekintheti meg.
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Hapák József
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 20.

ImageA jeles debreceni fotográfusokat bemutató sorozatunk jelen darabjában egy kiemelkedő mester, vérbeli profi munkáságát, küldetését, szakmájához viszonyulását ismerhetik meg az Agóra látogatói. Hapák József immár négy generációs debreceni fényképész dinasztia képviselője: a szakmát nagyapja kezdte gyakorolni, így ő már harmadik a sorban, és egyik fia is fényképezőgéppel keresi kenyerét – igaz, nem Debrecenben. Debrecen város díszpolgára – ezzel csaknem ki is merítettük címei, díjai, kitüntetései felsorolását. Viszont eddig csaknem 50 önálló, többnyire nagyalakú könyve jelent meg (egy részük a szöveget jegyző társszerzővel). A könyv-szakma az ország egyik (ha nem a) legkiemelkedőbb, legkeresettebb műtárgy- és műemlékfotográfusaként tartja számon. Többek között fotózott Corvinákat és különbözo kódexeket, Tisza menti templomokat, a gödöllői kastélyt, Pannonhalmát és a Debreceni Református Kollégium kincseit, de portré-fotók is öregbítik hírnevét.

A rendhagyó bevezetés után a folytatás sem lesz szokványos, de a markáns, sarkos egyéniség nem tűri a sablont.

A cikk írása közben, 2012. január 13-án Hapák József elhunyt. Aznap délelőtt még mintegy három és fél órát beszélgettünk, készítettem könyvei bibliográfiáját. A cikk lényegében elkészült, az érintett jóváhagyta (azon legfeljebb esetleges elütéseket, hibákat javítok). A bibliográfia nem teljes, még 5-10 kötetet kellett volna előkeresnie, és a cikket illusztráló fotókat ősszeválogatnia. Talán ezek a hiányosságok – mostmár az Ő személyes közreműködése nélkül – pótolhatók lesznek.

Tovább...
 
Eredmények 101 - 110 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement