Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
200 éves Goethe Színtan című könyve
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. szeptember 26.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Goethe-LightSpectrum.svg
A fény spektrumának kialakulása Goethe szerint, az éleknél
A német költőfejedelem jelentős tudományos tevékenységgel is büszkélkedhet. Ebben kiemelkedő a színek tanulmányozása. Az 1810-ben megjelent munkáját, a „Zur Farbenlehre” című könyvét ő maga legjelentősebb művének tartotta. Bár az ott leírtak nem minden vonatkozásban egyeznek mai ismereteinkkel, a színtan fejlődésére (különösen a művészetek világában) gyakorolt hatása kiemelkedő, sőt ma is tanulságos olvasmány, alapmunkának számít. A budapesti Goethe Intézet a Magyar Goethe Társasággal és több magyar szervezettel, valamint neves művészekkel és tudósokkal együttműködve 2010. október 3. és 10., majd november 5. és 28. között kiállításokkal, kísérletekkel, előadásokkal, konferenciával és beszélgetésekkel ünnepli a bicentenáriumot.
 
Tovább...
 
Asztrofotó (Hold) olcsó teleszkóppal
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. szeptember 05.
© Nagy Sándor (NaSa)Az asztrofotográfia (a csillagos égbolt fényképezése) nagyon nehéz, de rendkívül látványos képeket eredményező foglalatosság. Lehetőségeinek határait feszegető, magas színvonalú műveléséhez sok-sok tapasztalatra, türelemre, és meglehetősen költséges felszerelésre van szükség. Ennek a kihívásnak sokan nem tudnak ellenállni: megszállottként tökéletesítik tudásukat, „vadásszák” a kedvező légköri viszonyokat, egyre nagyobb teljesítőképességű felszerelések beszerzésével terhelik meg pénztárcájukat, és időnként elutaznak a különlegességeket kínáló földrajzi helyekre. Magam nem tartozom közéjük. Mindössze az átlagnál talán jobban érdekel a csillagos ég látványa. Jó évvel ezelőtt kölcsön kaptam egy teleszkópot, ami mellett eltöltöttem néhány fél éjszakát, és családom tagjainak is tartottam vele bemutatót. Talán ennek köszönhetem, hogy karácsonyra kaptam egy saját SkyWatcher távcsövet. Még egy Nikon bajonetthez illesztő gyűrűt is – fényképezzek vele. No, ez nem csak abból áll, hogy felcsavarjuk a Nikon vázat a teleszkóp végére, és kattintgatunk. De nem is reménytelen a dolog! Röviden leírom, mi mindennel kell „megküzdeni” annak, aki az asztrofotózásra vállalkozik, és bemutatom első eredményeimet. Hátha valakit érdekel.
 
Tovább...
 
A Sony új, cserélhető objektíves rendszerekkel nyomul
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 31.

Forrás: http://www.sony.hu/hub/dslr/legfrissebb-hirek/article/id/1237478904637
Sony Alfa SLT A33 és A55
A tükörakna nélküli, cserélhető objektíves fényképező rendszereket nagyon hamar befogadta a(z igényes) fotós társadalom: mind a kompaktokat jobb képminőséget kínáló, és természetesen költségesebb felszerelésre cserélő, mind a drága (de terjedelmes) felszerelésük mellé második (zsebben hordható) gépet vásárló fotográfusok körében. A tükörreflexes gépek piacán jelentős hányadot uraló gyártók közül elsőként a Sony tette le névjegyét ebben az új kategóriában, az utóbbi években elért (de már korábban is figyelemre méltó) sikereihez, újításaihoz illő NEX rendszerével.  Lépését akár jelzés értékűnek is értelmezhettük: a dSLR-ek piacának két óriása sem hagyhatja sokáig figyelmen kívül a piaci tendenciákat. Miközben a Canon és Nikon házatájáról továbbra is csak ellentmondásos hírek szivárognak ki, a Sony merész újításokkal erősíti pozícióját: néhány, kiválasztott újságíró több napig tesztelhette a már korábban beígért, APS-C méretű érzékelős, cserélhető (NEX-bajonettes) objektíves (ilyen megoldásokkal világelső) NEX VG10 CamCordert, és a tükröt, tüköraknát ugyan tartalmazó, de a hagyományos értelemben mégsem tükörreflexesnek nevezhető A33 és A55 cserélhető objektíves fényképezőgépeket.

Tovább...
 
Debrecen új arca fotókon
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 30.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotótagozata és a Mliusz Központ rendezésében Debrecen új arca címmel nyílik fotókiállítás szeptember 8-án, 17 órakor a Méliusz Központban (4026 Debrecen, Bem tér 19.) A tárlatot Pajna Zoltán,Debrecen alpolgármestere, és Pecsenye Béla, a Hajdú-Bihar Megyei Építészkamara elnöke nyitja meg. Ezt követően, 17:45-től Rácz Zoltán építész "A ház a lélek tükre?", majd 18:30-tól Kocsis István Tamás fotóművész  "Épületek a fotós szubjektívjén keresztül" címmel tart előadást.

(Forrás: Hajdú-Bihari Napló)

 
"Én és a kampány" - a Transparency International fotópályázata
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 19.

Forrás: http://kepmutatas.hu/fotopalyazat/

 

 

 

A Transparency International korrupcióellenes civil szervezet meglehetősen érdekes, mondhatni provokatív fotópályázatot hírdet „Én és a kampány” címmel. Külön díjazzák, ha a baloldali képen látható, és a honlapjukról letölthető matrica is szerepel a képen. Kicsit több részlet a továbblépés után.

 

 

 


Tovább...
 
Kiállítás H. Csongrády Márta fotóiból
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 14.

Forrás: HajdúBihari Napló, 2010. augusztus 14.
Az alkotó, egy korábbi kiállításán

 

H. Csongrády Márta fotóművész fotóiból nyílik kiállítás augusztus 17-én, kedden 18 órakor Debrecenben, a Szabó Magda Kávézó és Galáriában (Piac utca 11-15), ahol szeptember 14-ig tekinthető meg. A kiállítást Erdei Sándor újságíró nyitja meg, közreműködik Nagy Beeri Szilvia (ének), és Ács Sándor (hegedű).

 

 

Tovább...
 
Megnyílt a Sportélmény Fotókiállítás
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 05.

Forrás: Sajtóközlemény 2010. augusztus 4-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Sportélmény Fotókiállítást a Magyar Sport Házában, melyen a VI. Budapesti Nagy Sportágválasztó által meghirdetett fotópályázat nyertes és kiemelkedő munkáit mutatják be. A kiállítás augusztus 31-ig látható a Magyar Sport Házában, ezt követően pedig 2010. szeptember 17-18-án a VII. Budapesti Nagy Sportágválasztón tekintheti meg a közönség.

Ha továbblép, olvashatja a sajtóközleményt, és megtekintheti a díjnyertes fotókat is.

 

Tovább...
 
Magyar a legnagyobb digitális panorámakép
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 04.

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/
A János-hegyi körpanoráma mintegy 1/3 része

Nincs három hónapja, hogy bemutattuk a világ akkori legnagyobb digitális panorámakápét, a 45 MegPixeles Dubai látképet (azóta a „világ legnagyobb” analóg képeiről is írtunk. Abban a cikkben két magyar kezdeményezésről is szóltunk, az egyik (a Magyar Nemzeti Galéria felkérésére készült egy-egy Csonváry és Rippl-Rónai képről) a 360world cég kivitelezésében. Nos, ez a  cég most egy nagy lélegzetvétellel az élre ugrott, elkészítette a világ (jelenleg) legnagyobb digitális panorámaképét – egy 360 fokos körképet a budai János-hegyi kilátóból feltáruló tájról, 71,3 GigaPixel méretben. De nem ám akárhogy – érdemes továbblépni a részletek megismerése érdekében!

 

Tovább...
 
Fotós tábor Bugacon - 20 % kedvezménnyel!
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. július 25.

A TerepSzemle Stúdió idén harmadik alkalommal rendezi meg Bugacon a fotós táborát (2010. augusztus 9-15. között). A tábor szervezői között ott vannak a Debreceni Fotóklub tagjai, Veres Hajnalka és Konyhás István (programvezető) is. A szervezők a Fotó Agóra regisztrált felhasználóinak 20% kedvezményt biztosítanak a részvételi díjból!

Tovább...
 
Kodak Colorama: a filmes fotózás gigantikus panorámája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. július 21.

Forrás: http://www.kodak.com/US/en/corp/features/coloramas/colorama.html
A világ legnagyobb fényképeként jellemezték

Szenzációra éhes korunkban jelentős érdeklődést keltenek a minden korábbinál nagyobb (pixelszámú digitális) fényképek készítését bejelentő hírek. Időről-időre a FotoAgóra oldalain is foglalkoztunk az érdekesebbekkel. Ezek formátuma rendszerint panorámakép, gyakran gigantikus panorámaként emlegetik. A nagyméretű képek lenyűgöző látványt nyújtanak. Természetes hát, hogy a filmes (analóg) technikával is készültek gigantikus panorámák. Az ilyen törekvések közül kiemelkedik a Kodak cég Colorama projektje: 1950-től pontosan 40 éven át, háromhetente egy-egy új gigantikus, 18 x 60 láb (5,5 x 18,3 m) méretű színes diapozitív (Colorama) készült, amelyek New York  Grand Central pályaudvara keleti balkonján voltak folyamatosan láthatók. A világ legnagyobb fényképeiként emlegetett Coloramákat a cég saját fotósai mellett kiemelkedő fotóművészek készítették. A panorámaképek nagyítása, összeillesztése és installálása természetesen kifinomult technológiával történt.

 

Tovább...
 
Eredmények 161 - 170 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement