Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Seres Géza kiállítása, ezúttal Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. június 02.
Tánc-fények címet adta Dr. Seres Géza fotóművész, az Debreceni Új Fotóműhely vezetője legújabb kiállításának, amelyet Debrecenben, az Új Inkognitó Galériában (Eötvös u. – Rákóczi u. sarok) mutat be. Meghívó és egyéb részletek a továbblépés után.
 
 
Tovább...
 
Beszélgetés a XXVIII. Magyar Sajtófotó debreceni kiállításán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. június 01.
Forrás: http://www.sajto-foto.hu/2009/letoltes
 
A beszélgetésre szóló meghívót olvashatja, és a MÚOSZ Nagydíjas Szandelszky Béla egyik képét is megnézheti, ha továbblép!
 
 
Tovább...
 
Fotó és filmpályázat diákoknak
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 28.
Forrás: http://www.apalap.hu/_userfiles/banner/hatartalanul-forweb2.jpgAz Apáczai Közalapítvány által meghírdetett pályázatban arra keresik a választ, hogyan, mi módon látják napjainkban az Erdélybe / Felvidékre / Délvidékre / Kárpátaljára ellátogató magyarországi diákok az ott élő magyar embereket, fiatalokat, tájakat, műemlékeket, dolgokat. A pályázaton magyarországi középiskolában, szakiskolában illetve felsőoktatási intézményben tanuló diákok vehetnek részt.
 
Tovább...
 
XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás, A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 19.
Forrás: http://www.sajto-foto.hu/2009/letoltes
A fővárosi bemutatót követően (ahol másfél hónap alatt több mint tizenöt ezren tekintették meg) Debrecenben láthatók (2010. május 11. – június 13., Kölcsey Központ) a 2009. év legjobb sajtófotói. Ebben az évben rendkívül érdekes kísérő rendezvény is társul hozzá: a sajtó egyik izgalmas szegmense, a divatlapok fotóinak történeti és kortárs seregszemléje. Ha továbblép, részletesebben is ismerkedhet a két kiállítással, és megtudhatja a vándorkiállítás további menetrendjét.
 
 
Tovább...
 
Fotókiállításokról, utólag, a Világhálón (Kiegészítve 2010.05.28-án)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 18.
© Varga József
A Portré c. kiállítás megnyitóján (Varga József felvétele)
 
 
 
 
 
 
A közelmúltban – részben lustaságom, részben egyéb elfoglaltságaim okán – elmaradt néhány értesítés itt, a hírek rovatban, kiállításokról, illetve csak utólag szereztem róluk tudomást. Ha továbblép, olyan linkeket talál, amelyeket követve a Világhálón nyerhet betekintést néhány fotókiállítás anyagába.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
45 GigaPixeles panoráma az új GigaPan EPIC Pro segítségével
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 15.
A közelmúltban publikálták a korábbi világrekord méretét mintegy kétszeresen felülmúló, 45 GigaPixel felbontású panorámaképet. A képen Dubai városképe látható, középpontjában a világ legmagasabb épülete, a 645 m magas Biurj Khalifa.
Forrás: http://gigapan.org/gigapans/48492/
Alkotója, Gerald Donovan hangsúlyozottan mindössze a legújabb technika, a GigaPan EPIC Pro panoráma-robot, és a képet összerakó harver és szoftver tesztelésének tekintette a munkát, az így is hatalmas érdeklődést keltett a műfaj rajongói körében. Egy évvel ezelőtt bemutattuk a GigaPan első változatát. Talán az új változat, és az azzal elérhető eredmény ismertetése sem érdektelen.
 
 
Tovább...
 
Új, ígéretes cserélhető objektíves rendszer: Sony NEX
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 12.

Forrás : http://www.sony.hu/product/dsb-nex-5/nex-5a
A picuri Sony NEX-5
A tükörakna nélküli, nagy érzékelős, cserélhető objektíves fényképező rendszerek mintegy másfél éve léteznek, és a kezdeti lelkes fogadtatásnak megfelelően, sőt akár azt felülmúlva, ígéretesen fejlődnek. A tükörreflexes gépek piacán is feltűnő sikereket besöprő elektronikai óriás, a Sony is jelen kíván lenni ebben a szegmensben: a már jó ideje keringő híreszteléseket megerősítve, tegnap hivatalosan bejelentette az NEX rendszert, és mindjárt két váz és három objektív 2010. nyarán induló forgalmazását. Ezek specifikációi kihasználni látszanak a cég sokrétű, kiváló adottságait, sőt mondhatni a lehetetlent megvalósító meglepetéssel is szolgálnak – a világsajtó, érthetően, rendkívüli érdeklődéssel fogadja a hírt.

Tovább...
 
Rózsa Zsuzsanna fotókiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. április 29.
Forrás: a kiállítás meghívójáról
 
 
 
 
 
 
2010. május 5-én nyílik Rózsa Zsuzsanna fotókiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vemdéglátóipari Múzeum Korridor Galériájában. Ha tovább lép, megtekintheti a kiállítás meghívóját, azon minden szükséges információ megtalálható.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Seres Géza kiállítása Budapesten (utolsó kiegészítés 2012. 04. 05.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. április 24.
Dr. Seres Géza debreceni fotóművész (a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a A kiállítás meghívójának 1. oldalaMagyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja, AFIAP (Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége Művésze) minősítő cím birtokosa, a Debreceni Új Fotóműhely egyik alapítója, művészeti vezetője) ezúttal Budapesten mutatja be alkotó munkásságának egy szeletét (Illusztrációk egy Borges novellához   ̶  olajnyomat eljárással készült fotók), így a budapestiek is  megismerhetik közelebbről. A kiállítás a Fészek Galéria Herman termében (1073 Budapest, Kertész utca 36.) tekinthető meg 2010. május 28-ig, munkanapokon 14-19 óra között. A kiállítás megnyitója május 4-én 18 órakor lesz, megnyitja Szamódi Zsolt fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke.
Ha továbblép, megtekintheti a kiállítás meghívóját (és elolvashatja Vitéz Ferencnek a kiállítás kapcsán írt gondolatait).
 
Tovább...
 
Kezdőknek 2: Egy kevés fotótechnika-történet
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. április 10.
Az 1. részben – némileg egyszerűsítve – azt mondtuk, hogy a fotótechnika történetében a leképező rendszer (a fényképezőgépek objektívjének) fejlesztése jelenti az egyik fő vonulatot, a másikat pedig
Forrás: http://wikipedia.org/wiki/Camera
Filmes és digitális fényképezőgépek (méretarányos!)
a fényre érzékeny, a képet rögzítő anyagok, eszközök (amit általánosan képérzékelőnek nevezünk) kidolgozása és tökéletesítése. Természetesen a fényképezőgépeknek vannak egyéb, nélkülözhetetlen részei is (bár kétségtelenül e kettő a legalapvetőbb). A többi fontos alkatrész meglehetősen részletes felsorolása megtalálható a Fotótechnikai alapismeretek al-témakör bevezető cikk ében. Jelen cikkünkben mindössze a fotótechnika története olyan mérföldköveinek áttekintésére szorítkozunk, amelyek azt érzékeltetik, milyen konkrét technikai megoldások születtek annak érdekében, hogy minél kényelmesebben készíthessünk fényképeket. Részletesebb eligazodáshoz jó kiindulás lehet a fotótechnika történetének tömör időrendi táblázata, valamint egy több részből álló, rövid szöveges összefoglaló, további hivatkozásokkal.
 
 
Tovább...
 
Eredmények 181 - 190 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement