Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Horváth Katalin fotóriporter újabb kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. április 10.
Forrás: a kiállítás meghívójáról
 
 
 
 
Kilenc hónappal ezelőtt láthattuk Horváth Katalin fotóit "Szépséges természet" című kiállításán. Újabb kiállítása 2010. április 14-én nyílik Debrecenben, a Híd Kulturális Központban (Debrecen, Miklós utca 18 .), a jelen válogatás címe "Rögzített idő". Ha tovább lép, megtekintheti a kiállítás meghívóját, a megnyitóról és a nyitvatartásról bővebb információkhoz juthat.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Kezdőknek 1: Nagyon kevés háttérismeret
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 31.
© Nagy Sándor (NaSa)
A fényképezésben a fény játssza a főszerepet
Régóta készülök egy cikksorozatra, amelyben kifejezetten kezdő fotósok igényeire tekintettel, alapszintű, gyakorlati (elsősorban technikai, de a mellett némi esztétikai) ismeretek bemutatására törekednék. Természetesen mindég úgy képzeltem, hogy a rengeteg hasonló igényű tananyag mellett ennek akkor van értelme, ha azoktól eltérő (és legalábbis saját megítélésem szerint – bizonyos típusú olvasó számára), hatékonyabb módon tudom feldolgozni a témát. Egy ilyen cikksorozat, talán, a tapasztaltabb fotósok számára sem lenne teljesen érdektelen. Nos, a közelmúltban végiggondoltam ennek tematikáját, és ezzel a cikkel elkezdem a mintegy tucatnyi részre tervezett sorozatot. Megkísérlem kb. fél év alatt eljutni a végéig. Ígérem, az első két cikk után kifejezetten a fénykép-készítés gyakorlati ismeretei következnek (kérem az esetleg türelmetlen kezdőket, addig se veszítsék el érdeklődésüket – meggyőződésem, hogy a bevezető ismertetéseknek is lesz gyakorlati haszna).

Tovább...
 
Holló László Emlékház avatása Tiszadadán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 21.
© Nagy Sándor (NaSa)
 
 
 
 
 
 
Ezúttal is a fotográfiától (majdnem) független eseményről adok hírt. Debrecen egyik legjelentősebb képzőművésze, Holló László (Kiskunfélegyháza, 1887. március 6. – Debrecen, 1976. augusztus 14.) Kossuth-díjas festőművész négy évtizeden át rendszeresen Tiszadadán töltötte a nyarakat. Egész évre itt töltekezett fel lelki és fizikai munícióval, festői témák sokaságával. 2010. március 4-én Holló László Emlékházat és Képzőművészeti Gyűjteményt avattak a tiszaparti községben. Nem tehetem meg, hogy ne adjak tájékoztatót erről az ünnepi eseményről az Agóra látogatóinak, bőséges képanyaggal (amiből a mester munkásságába is nyerhetnek némi betekintést), hiszen jó fél évtizede nekem is második otthonom ez a település, Holló festészete pedig gyermekkorom óta nagyon közel áll hozzám. A bemutatásra kerülő fotók jelentős részét Andics Árpád fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Debreceni Fotóklub tagja bocsátotta rendelkezésünkre.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Vencsellei István: TÉR-KÉP-IDŐ c. életmű-kiállításának anyaga a Világhálón
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 18.
Vencsellei István fotóművész születésének 75. évfordulóját Debrecen város életmű-kiállítással ünnepelte 2009. június-július időszakban. A TÉR-KÉP-IDŐ (Trianon évtizedei) című kiállításról természetesen részletesen beszámoltunk az Agórán. A kiállítás azóta országszerte, sőt a határokon túl is számos helyen mutatkozott be. Ezúttal azzal a hírrel örvendeztetjük meg látogatóinkat, hogy a Világhálón a kiállítás teljes anyaga (mind a négy tematikus képcsoport) megismerhető a Világhálón .
 
Nikon VAGYOK - európai reklámkampány indul
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 10.
Forrás: http://www.europe-nikon.com/hu_HU iamnikon
 
 
 
 
 
 

A Nikon Europe amszterdami központja 2010. március 9-én három sajtóközleményt is kiadott Európa-szerte most induló reklámkampányáról. A kampányban kiváló alkotóművészek és amatőrök legkülönbözőbb Nikon-géppel (csúcs-, középkategóriás és belépő szintű dSLR-ekkel, kompaktokkal) készült videóit is fotóit használják fel, az anyagok látványosak és tanulságosak.
 
 
 
 
 

 
Tovább...
 
A Nikon COOLPIX S220 2009 legnagyobb példányszámban eladott digitális fényképezőgépe Európában
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 02.

Forrás: http://europe-nikon.com/hu_HU/products/product_details.page?ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=COOLPIX&Subnav2Param=Style&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1760A németországi központtal műköködő Gfk felmérése szerint a 2009. évben a Nikon COOLPIX S220 volt Európában a legnagyobb példányszámban eladott digitális fényképezőgép. Népszerűségét alighanem az ultrakompakt kategóriában is rendkívüli kis (kisebb zsebben is kényelmesen hordható) méretének, és versenytársaihoz viszonyitva kedvező árszintjének köszönheti , amihez esztétikus megjelenés és kategóriájában elég jó teljesítmény társul.

Tovább...
 
Alain Briot: Képkomponálás színekkel
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. február 23.
© Alain Briot
 
 
 
 
 
2008. nyarán egy ígéretes sorozat első részének fordítását adtuk közre az Agórán. A sorozat folytatására (vagy egy új sorozat első részére?) mostanáig kellett várnunk, fordítását az eredeti cikk megjelenése után mindössze egy héttel, ezútun adjuk közre. Bízunk benne, hogy a folytatás a korábbinál ütemesebb lesz!

 A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója /főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. (A szerkesztő)
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A Fotó Agóra első két évének forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. február 16.
A Fotó Agóra két napja ünnepelte második születésnapját – 2008. február 14-én hoztuk nyilvánosságra a portál címét. A csendben eltelt évfordulót követően frissítjük a korábban elkezdett, havi bontásban készülő, gördülő forgalmi statisztikánkat, és szemrevételezzük a forgalmat tükröző adatok alakulását (az egyszerűség kedvéért az adatokat január végével zártuk, ami azt jelenti, hogy a két teljes évből mintegy fél hónap hiányzik). A adatok a második évben a portál iránti érdeklődés kisebb-nagyobb hullámzása mellett nagyjából állandó szintet mutatnak, úgy tűnik, elértük a stabil szintet. Két, összesíthető adat: 2010. január 31-ével bezárólag látogatóink összesen 132.101 látogatás során a Fotó Agóráról 374.552 oldalt töltöttek le (a második évben a látogatások száma 80.474, az oldalletöltések száma 218.669 volt). Az egyedileg azonosítható látogatók számát csak naponta, vagy havonta gyűjtjük, számuk immár mintegy másfél éve havonta 1800 körül, naponta 120 körül ingadozott.
 
Tovább...
 
A Camino szíve - kiállítás Kocsis István Tamás fotóművész alkotásaiból
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. február 04.
A Camino szíve címmel Kocsis István Tamás fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás ma, 2010. február 4-én, csütörtökön 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában (Debrecen, Batthyány u. 24 ). Részletek a továbblépés után.
 
Tovább...
 
Visszatekintés: a 2009. év fotós újdonságai (utolsó kiegészítés 2010. 02. 03-án)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. december 31.

A háttérkép forrása: http://www.nikon-coolpix.com/en/#/camera4
A háttérképen: a felvétel azonnali kivetítése projektoros fényképezőgéppel (Nikon COOLPIX S1000pj)

 

 

Az év vége a számvetések ideje. Azt hiszem, a fotótechnika terén is számos érdekességet hozott a 2009. év, érdemes tehát áttekintenünk, milyen újdonságokkal találkozhattunk egy évvel ezelőtti összefoglalónkat követően, mi vált valóra az ott megfogalmazott várakozásokból?


 

 

 

Tovább...
 
Eredmények 191 - 200 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement