Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
A Fotó Agóra 2008. augusztusi forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. szeptember 07.

A júniusi stagnálást, és a júliusi enyhe csökkenést követően augusztusban dinamikusan emlkedett a portál látogatottsága, minden mutatója szignifikánsan, többnyire jelentősen meghaladta a korábbi, májusi csúcsértékeket is. A Fotó Agóra fennállása óta első alkalommal haladta meg egy hónapban a látogatók naponkénti átlagos száma a százat (méghozzá jelentősen, 126 volt), a naponkénti látogatások számának havi átlaga pedig a kettőszázat. És még egy figyelemre méltó szám: augusztusban csaknem háromezer, egyedileg megkülönböztethető látogató kereste fel az Agórát (a webalizer 2899 egyedileg azonosítható látogatót figyelt meg).

Tovább...
 
Sport témájú fotópályázatok
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. szeptember 02.

Mindkét pályázati kiírás szimpatikus ügyet kíván szolgálni, örömömre szolgál, hogy eljutott hozzám a hírük (két különböző csatornán), így felhívhatom rájuk a FotóAgóra látogatóinak figyelmét.  Az egyik a Paralimpiai Játékokhoz kapcsolódik és a paralimpiai eszme minél szélesebb körű megismertetését célozza. A másik a 2008. szeptember 19-20-án megrendezésre kerülő III. Nagy Sportágválasztó eseményhez kapcsolódik, célkitűzése a rendezvény szellemiségét tükröző pillanatok megragadása (pl. sport és ember kapcsolata, sportág kipróbálása, élsportoló-gyerek kapcsolata, sport szépsége stb.).
A pályázatokról részletesebb információkat talál, ha továbblép.

A pályázni szándékozóknak jó fényeket!

Tovább...
 
DxO_5/Lightroom_2 és Canon_50D/Új_Nikonok összehasonlítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. szeptember 01.

Két érdekes, összehasonlításokat tartalmazó cikk jelent meg a napokban a FotoTipp portálon.

Az egyik a korábbi verzióiban elsősorban az optikai tarzulások egészen különleges, más szoftverrel elérhetetlen minőségű korrekcióiról nevezetes DxO új verzióját veti össze a teljes munkafolyamat sokoldalú, hatékony támogatásáról méltán híres Lightroommal, ezúttal a RAW-konverzió során elérhető élesség, színek és dinamika szempontjából. Ebből a szempontból a DxO tűnik nyerőnek, de a munkafolyamat szervezése tekintetében nemigen jeleskedik.

A másik a napokban bejelentett Canon 50D közép-szintű dSLR "újdonságait" veszi szemügyre, nem tévesztve szem elől a közelmúltban piacra dobott, illetve bejelentett Nikon dSLR-eket. Tanulságos olvasmány, különösen a hozzászólásokat (amelyeket, vélhetően, Canon-használók írtak) is hozzáolvasva. A cikk és a hozzászólások tartalmát, azok szóhasználatából is kölcsönözve, szabadon így összegezhetjük: a pesszimista canonosok már (szív- és pénztárca-fájdalommal) temetik a piacvezető dSLR-gyártót, mivel a konkurrencia-harcban évekre lemaradni látszik (ez történt a Nikonnal jó évtizeddel ezelőtt), míg az optimisták még abban reménykednek, hogy a Canon méltó válasza még nem került nyilvánosságra, de hamarosan (pl. a közeli Photokina kiállításon) megismerhetjük ...

 
A Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2008 kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 28.

Image

 

 

 A Debreceni Nemzerközi Művésztelepet 2006-ban, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg első ízben. Azóta minden évben megrendezésre került. Tudatosan fogalmazza meg programját, építi kapcsolatait, évente egy-egy meghatározott téma feldolgozására hív meg alkotókat.  A 2008. évi, III. Művésztelep munkacíme: "Beszélő állatok". Restellem, hogy csak most adok hírt a kiállításról, de talán 'jobb későn, mint soha' (mentségemül szolgáljon: a nyarat Debrecenen kívül töltöm, csak ritkán látogatok haza, mint a napokban, és valahogy elkerülte a figyelmem). Már csak azért is, mert még szeptember 1-ig megtekinthető a debreceni Kölcsey központ földszinti kiállítótermében, naponta este 7-ig tart nyitva. Számos képzőművészeti kifejező forma képviselteti magát, gyakran fény és szöveg együtt, videoklippek és többprojektoros vetítések is. A fotográfiát is több kiállító alkotó használta, akár önmagában, akár más technikákkal közösen.

 

 

Tovább...
 
Augusztus 29 - A Magyar Fotográfia Napja
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 27.

Forrás: A MFN programfüzete, reprodukálta a szerzőA Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 108 szakmai, társadalmi szervezet (a fotográfiai közélet kétezer aktív szereplője) választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét.

Az országos programsorozat rendezvényei bemutatását megtekintheti időrendben, illetve települések szerint. Budapesten 2008. augusztus 29-én kerül sor a XXV. MAFOSZ Szalon című kiállítás megnyitására. A központi ünnepségre ugyancsak Budapesten, augusztus 30-án kerül sor.

Ha továbblép, megtudhatja, miért éppen ez a nap a Magyar Fotográfia Napja. A két fő rendezvényről is részletes információtókat talál.

 

Tovább...
 
Fotótanfolyamok Debrecenben (x)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 27.

(x)

Fotótanfolyamok indulnak szeptember közepén Seres Géza fotóművész vezetésével kezdő, haladó és aktfényképező csoportokban. A kurzusok 6x4 órás (két óra elmélet, két óra gyakorlat) terjedelműek. A kezdő tematikája a lyukkamera készítéstől a műtermi modellfotózásig terjed: néhány fontos alapismeret és gyakorlati alkalmazása. A haladó a tárgyfényképezéstől a műtermi aktfényképezésig főleg modelles fényképezést takar. Az aktfényképező csoport az aktfényképezés különböző módszereit tekintené át, a lehetőség szerint különböző modellekkel, a lyukkamerás gyakorlattól a műtermi fényképezésen keresztül és (ha az időjárás megengedi) a természetben készült felvételekig és az aktfényképezés történeti áttekintéséig. A kezdő, haladó és aktfényképező csoportok árai: 24 000, 30 000, és 36 000 Ft. A csoportok 3, max. 4 fősek.
Info:
Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ; T.: 30-336-47-14                                                                                                                 (x)

 
Fotópályázat kutatásról (KIEGÉSZÍTVE 08.08. 26. 11:30)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 26.

Bár a beadási határidő nagyon közel van (beküldési határidő 2008. szeptember 12.), a folytatásban közreadom a kutatói munka és az egyes tudományágak megismertetése és népszerűsítése érdekében, az Európai Bizottság által kiírt pályázati felhívást. Annak reményében teszem, hátha valakinek alkalmas, kész felvétel(ek)  van(nak) a birtokában, vagy frappáns ötletét a hátralevő rövid idő alatt meg tudja valósítani. A pályamunkákat nem külföldre, hanem a hazai Tempus Közalapítvány címére kell beküldeni. Három korcsoportban (kategóriában) lehet pályázni, 6 éves kortól felnőttekig!

Tovább...
 
Három jeles debreceni fotográfus képei két kiállításon
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 08.

© Nagy Sándor (NaSa) © Nagy Sándor (NaSa)

 

A Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában  (Debrecen, Batthyányi u. 24. sz.) tegnap nyílt, és augusztus 27-ig, naponta naponta 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig (vasárnap, hétfő szünnap) látogatható Süli István és Varga Tamás A foci, a tánc és az ember című közös tárlata.  H. Csongrádi Márta néprajzi fotókiállítása már korábban (június 23-án) nyílt meg a debreceni Tímár házban (Debrecen, Nagy Gál István u. 26.), és augusztus 29-ig látogatható hétköznapokon 8-16 óráig. Varga Tamás a Magyar Fotóművészek szövetsége, H. Csongrádi Márta  és Süli István  a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja.

 

 

 

Tovább...
 
Micro FourThirds - nagy érzékelős kompaktok, cserélhető optikával
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 05.

Forrás: http://www.four-thirds.org/en/microft/A NégyHarmados nyitott szabvány két aktív gyártója, az Olypus és a Panasonic ma közös sajtóközleményben jelentette be a szabvány kiterjesztését, közös fejlesztésüket. Az új szabvány (Micro FourThirds) még kisebb méretű és tömegű, és könnyebben kezelhető fényképezőgépek gyártását teszi lehetővé, mint az eddigi, tükörreflexes gépeik, változatlan méretű érzékelővel. A kompaktoknál szokásosnál jóval nagyobb érzékelő jobb képminőséget, alacsonyabb képzajt, nagyobb kontraszttartományt biztosít, ami ez idáig (egyedi kísérletektől eltekintve) csak tükörreflexes gépekkel volt elérhető. Ráadásul cserélhető objektívvel készülnek majd, ami jelentősen növeli használhatóságuk rugalmasságát.

 

Tovább...
 
A Fotó Agóra 2008. júliusi forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 02.

Júniusban megállt a forgalom növekedése, és lényegében változatlan adatokat mutat a statisztika júliusban is (bár némi, szignifikánsaknak mondható csökkenés észlelhető: a látogatók számában kb. 20%, a látogatások számában mintegy 10%).  Mivel júliusban és augusztusban van a nyaralások csúcsszezonja, erre számítottunk, és még augusztusra is hasonló tendenciát várunk. No de szeptembertől ...

Kedves fotós-társaimnak jó fényeket kívánok a nyári vakáció hátralevő részére!

 

Tovább...
 
Eredmények 301 - 310 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement