Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Alain Briot: KOMPOZÍCIÓ I. - Bevezetés a képkomponálásba
2008. július 29.

© Alain Briot
Fák őszi színekben. Zion Nemzeti Park, Utah

 

A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója /főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. (A szerkesztő)


A fényképezés több, mint a gondolatok ténytényszerű kommunikációjának eszköze. A fényképezés kreatív művészet.


 Ansel Adams

Tovább...
 
Bevezetés Alain Briot Kompozíció sorozata fordításához
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 27.

A napokban új sorozat első cikke jelenik meg a Fotó Agórán. A Luminous Landscape portálon több, fotóesztétikai kérdéseket elemző sorozat jelent/jelenik meg Alain Briot „tollából”. A neves tájképfotós, fotóművészet-oktató legújabb sorozata a komponálás témakörét vizsgálja részletesen, egy aktív fotóművész sajátos nézőpontjából. Ennek a sorozatnak a fordítását, közreadását iktattuk programunkba. Elhatározásunk indítékait, Alain Briot hátterét, valamint az új cikksorozat előzményeinek elérhetőségét ismerhetik meg, ha továbblépnek.

Tovább...
 
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa fotópályázati felhívása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 24.

ImageKedves, személyes hangvételű mailt kaptam az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalától. Örömmel teszek eleget a Hivatal munkatársa kérésének dr. Szabó Máté országgyűlési biztos úr felhívásának alábbi közzétételével. – (a szerkesztő).

A pályázat beadásának határideje 2008. október 15. Továbblépve olvashatja a részletes pályázati felhívást .

 

Tovább...
 
KIEGÉSZÍTÉS a Középformátumú digitális gépek-hez
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 16.

Akik érdekesnek találták a középformátumú digitális gépek (hátfalak) fejlesztésének tendenciáit ismertető, julius 4-én publikált cikket, talán a terület legfrissebb bejelentéseiről, azok hátteréről is szívesen tájékozódnak. Alig egy héttel az új, Phase One 645 középformátumú rendszer forgalmazásának megkezdését (2008. július 1.) követően a konkurrens cég, a Hasselblad bejelentette, hogy 2009. 1. negyedévében forgalomba hozza a világ legnagyobb felbontóképességű középformátumú gép/hátfal összeállítását, az 50 Mpixeles Kodak érzékelővel készülő H3DII-50-et. Mindössze egy hetet kellett várni az újabb szenzációs bejelentésre: július 14-én a Phase One sietve adta közre, hogy a Dalsa érzékelő-gyártóval közös fejlesztése eredményeként, 2008. 4. negyedévében 60 Mpixeles, teljes (full-frame, ebben világelső) 645 méretű érzékelős hátfalat hoz forgalomba, P65+ néven. A bejelentésekből megismerhető adatokon túl néhány háttérinformációt is megismerhet, ha itt kattint.

 
A Fotó Agóra 2008. júniusi forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 13.

Júniusban megállt a forgalom növekedése, lényegében az előző havival azonos adatokat mutat a statisztika (a változások nem szignifikánsak, mintegy 10%-ot, vagy annál is kevesebbet tesznek ki - a látogatók száma némileg csökkent, míg a látogatások és oldalletöltések száma nőtt). Remélem, az ok a nyári vakáció beköszönte. Magam is kevesebb új cikket, hírt töltöttem fel a hónap során, mint a korábbi időszakban, nyilván mások is jobb elfoglaltságot találtak, mint a böngészés a neten (az egyetemisták meg vizsgáikkal voltak elfoglalva). Tartok tőle, hogy markáns növekedésre legközelebb szeptemberben számíthatunk. Remélem, akkor be is következik!

Kedves fotós-társaimnak jó fényeket kívánok a nyári vakációra!

 

Tovább...
 
Középformátumú digitális gépek
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 04.

Forrás: http://www.phaseone.com/Global/NewsLetters/NewsPhase/EblastCameraPromotion.aspx
Phase One 645 P45+ digitális hátfallal
A digitális gépek jelenlegi legmagasabb kategóriájába, a középformátumba tartozó gépcsalád (Phase One 645) forgalmazását kezdte meg 2008. májusban a kategória egyik vezető gyártója, a Phase One. A hír kapcsán – a gépcsalád, és a középformátum egyéb képviselői bemutatásán túl – áttekintést, összehasonlítást adunk a hivatásos fotósok, és a legmagasabb (technikai) minőségre törekvő amatőrök által használt egyéb gépformátumokról is. Bár aligha feltételezhető, hogy a Fotó Agóra látogatói közül sokan tervezik digitális középformátumú gép beszerzését (igencsak költséges), talán többen vannak, akik kíváncsiak rá, hogyan alakul a digitális fotózás élvonalában a kínálat, mien tendenciák érvényesülnek, hogyan hatnak ezek a szélesebb körben használt kategóriák gyártóinak fejlesztési stratégiájára, üzletpolitikájára.

Tovább...
 
Dr. Seres Géza
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. június 23.

Image
Seres Géza, 2005
Debrecen fotós életének súlyát, országos jelentőségét mutatja, hogy két aktív alkotóműhely is működik a Cívisvárosban: az 1931-ben alakult Debreceni Fotóklub néhány tagja 1998-ban megalakította a Debreceni Új Fotóműhelyt. Az immár évtizedes múltra visszatekintő közösségnek jelenleg több mint tíz, rendszeresen kiállító tagja van.

A műhely egyik alapítója, művészeti vezetője Dr. Seres Géza, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja, Debrecenből egyedüliként  AFIAP (Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége Művésze) minősítő cím birtokosa. A fotóművészetről vallott nézetei meghatározóak a Debreceni Új Fotóműhely szellemiségében, alkotó közössége kialakításában, fenntartásában, a fiatalok szakmai, művészi fejlődésében. A debreceni fotóművészeket ismertettő sorozatban Őt mutatjuk be harmadikként a Fotó Agóra látogatóinak.

Tovább...
 
Aba-Novák kiállítás Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. június 07.

A kiállítás szórólapjáról
Öböl, 1930
Aba-Novák, a barbár zseni címmel, a kiemelkedő festőművész eddigi legteljesebb életmű kiállítása tekinthető meg Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.), 2008. 04. 21. - 07. 06. között (hétfő és csütörtök kivételével 10-18 óra, csütörtökön 12-20 óra között, hétfőn szünnap). Általában fotókiállításokról adok hírt az Agórán, ez pedig egy festőművész életművét mutatja be. De egy kivételes életművet, amit eddig, ilyen átfogó kiállításon, még senki nem láthatott Magyarországon (máshol is aligha). Mindenképpen számottarthat minden fotóművészetet kedvelő érdeklődésére, akár távolabbról is érdemes Debrecenbe látogatni (és június 15-ig még a Kepes György kiállítás is megtekinthető ugyanott).

Tovább...
 
A Fotó Agóra 2008. májusi forgalmi statisztoikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. június 07.

Ideje, hogy közreadjuk a Fotó Agóra előző havi, nyilvános működése harmadik teljes hónapja forgalmi statisztikáját. Örömmel tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a portál látogatottsága (népszerűsége?) töretlenül emelkedik.  A megelőző hónaphoz képest ezúttal is csaknem megduplázódott mind a látogatók, mind a látogatások száma (mindkettő 83 %-kal nőtt).  Az oldalletöltések számának lassabb emelkedése, úgy véljük, azt jelzi, hogy látogatóink egyre nagyobb hányada rendszeresen visszatérő az Agórán, így egy-egy látogatás alkalmával kevesebb oldalt, inkább csak a frisseket tölti le. A friss látogatókra jellemző inkább, hogy első, vagy második látogatásuk alkalmával "körülnéznek", ismerkednek, több oldalt töltenek le.

Köszönettel tartozunk a Pixinfo szerkesztőinek: blogjukban több cikkünket is látogatóik figyelmébe ajánlották (lásd például). Megtisztelő, hogy írásainkat érdeklődésre számottartónak értékelik. Ajánlásuk megjelenésekor, minden alkalommal markáns emelkedés volt megfigyelhető portálunk látogatottságában.

Tovább...
 
XXVI. Magyar sajtófotó Kiállítás 2007. Debrecenben, még egy hétig
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 26.
Tegnap este érkeztem haza hosszabb külföldi útról, így csak kissé megkésve értesítem az Agóra látogatóit a címben jelzett kiállításról. Az elmúlt év sajtófotóinak színe-java még több, mint egy hétig, június 5-ig (naponta 10-től 19 óráig) tekinthető meg Debrecenben, a Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3) előcsarnokában. Érdemes (a tegnap esti hangverseny szünetében volt alkalmam futólag ismerkedni a kiállított képekkel)!
  
 
Eredmények 311 - 320 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement