Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
KIEGÉSZÍTÉS az álló- ás mozgókép készítés konvergenciájához
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 07.

Az egy hónappal ezelőtt írt cikk témájában újabb, figyelemre méltó írások jelentek meg a Világhálón, méghozzá egy azon szerzőtől (akinek korábbi írására az előző cikkben is hivatkoztam).  Ezek alapján kiegészítettem a régebbit. Ezzel a rövid közleménnyel azok figyelmét kívánom felhívni a kiegészítésre, akik már olvasták a korábbi változatban. Itt olvashatja a kiegészítést

 
Máthé András (Életrajzi rész frissítve 2014. 02, 20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 05.

© Máthé AndrásA debreceni fotográfus személyiségeket bemutató sorozatban másodikként Máthé András fotóművész munkásságának ismertetésére kerül sor. Jelenleg Ő az 1931-ben megalakult Debreceni Fotóklub vezetője, több mint 20 éve tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Jó 30 éve szerepel rendszeresen önálló kiállításokkal, vesz részt jelentős pályázatokon és nyert el kiemelkedő díjakat. Aktív, kezdeményező formálója a város fotós közéletének, de azon túlmenő kulturális életének is. Tanárként is segíti az új fotós generációt a szakma elsajátításában, művészi ambícióik kibontakoztatásában.
 

Tovább...
 
Camera obscura performansz, Fotó Agóra baráti találkozó
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 04.

Mint arról korábban hírt adtunk, Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban jelenleg megtekinthető  "A fény művészete - Kepes György" című kiállítás egyik kísérő rendezvényeként  május 24-én 10 órától, egész nap,     fotográfiai kísérletekre és camera obscura performanszra  kerül sor, Bölcskey Miklós képzőművész vezetésével (múzeumpedagógia+). A szokatlan rendezvény érdekesnek ígérkezik, aki teheti, látogasson el a Baltazár Dezső térre (a Déri múzeum, a MODEM és a Kölcsey Központ határolta tér). Ha már egy ilyen, a fotózással kapcsolatos, a fotósok érdeklődésére számot tartó, rendkívüli rendezvényre kerül sor, úgy gondoltam, két másik, régebben érlelődő tervem is megvalósulhatna. Egyrészt személyes találkozóra hívom a Fotó Agóra látogatóit, barátait. Egyidejűleg pályázatot hírdetek a portál új fejléc-képének elkészítésére , amely a jelenlegi, a dalmáciai tengerparton készült panorámakép helyére kerülne. Elképzelésem, elvárásom: a kép utaljon a Fotó Agóra célkitűzéseire, és lehetőleg debreceni kötődése is felismerhető legyen!

Részletek a továbblépést követően ...

Tovább...
 
A Fotó Agóra 2008. áprilisi forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 01.

Már hagyománynak tekinthetjük: közreadjuk a Fotó Agóra előző havi, nyilvános működése második teljes hónapjára vonatkozó forgalmi statisztikáját.  Az megelőző hónaphoz képest ezúttal a naponkénti látogatások száma emelkedett legdinamikusabban, megduplázódott (103 %-kal nőtt), a webalizer program napi átlagban 79,8 látogatást regisztrált. Az (IP cím/hosztnév alapján) egyediként azonosítható látogatók száma  is szépen emelkedett, napi átlagban 70 %-kal több, 55, a teljes április hónapban 61 %-kal több,  összesen 1089 egyedileg  azonosítható látogató kereste fel a Fotó Agórát.

Tovább...
 
Megvilágítási idő, fényrekesz, érzékenység beállítása, megváltoztatásuk hatásai
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 01.
Ahhoz, hogy a felvételen a téma tónus-viszonyait helyesen rögzítsük (vagy kreatív elképzeléseinknek megfelelően módosítsuk), a gépünkhöz érkező fény mennyiségéhez (az LV-értékhez) kell igazítanunk az EV megvilágítási értéket (külön cikkben ismertetjük a fogalmakat, foglalkozunk a fénymérés módszereivel, a beállítás ellenőrzésével).  Ezt három paraméter, a megvilágítási idő, a fényrekesz és az érzékenység egymással összehangolt megválasztásával érhetjük el.  A felvétel azonos mértékű megvilágítását a paraméterek különböző kombinációjával is elérhetjük, de minden egyes paraméter megváltoztatása hatással van a kép egyéb jellemzőire. Adott fotós szituációban a három paraméter legkedvezőbb megválasztását ezeknek a hatásoknak az ismeretében, szóba jöhető értékeik hatásának gondos mérlegelésével érhetjük el.


Tovább...
 
Meghökkentő képek Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 26.

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey KözpontbanA debreceni Kölcsey Központban "Központban Észtország" címmel, Észt napok keretében mutatják be az észt kultúrát. Peter Sirge hivatásos fotográfus "Szférikus terek" című kiállítását az Észt Építészeti Múzeum hozta Debrecenbe, a központ földszinti előcsarnokában látható (2008. április 20. - május 12. között). A képeken észt épületbelsők láthatók a középkori templomoktól a legmodernebbekig. De a formai megoldások és a megjelenítés módja renbdkívül szokatlan, meghökkentő.

Tovább...
 
Canon kompakt gépek tudásnövelése: CHDK
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 18.

Minden digitális fényképezőgépben van egy (vagy több) processzor, gyakorlatilag egy mikroszámítógép. A gép működése, funkciói a gyárban beírt programnak köszönhetők, ami a gép kikapcsolt állapotában is megőrződik (firmware), bekapcsolásakor elindul, és  a gépen található kezelőszervekkel (gombok, kapcsolók, stb.) terelhető különböző irányba, a különböző feladatok megoldása érdekében. Ez a program új programrészekkel felülírva átalakítható. Maguk a gyártók néha új verziókat tesznek közzé (amit akár magunk is beírhatunk gépünkbe), ezzel kisebb-nagyobb programhibákat javítanak, esetleg új (rendszerint nem túl jelentős) funkciókkal bővítik a gép teljesítőképességét. Ügyes programozók ("hackerek") megfejtik egyes gépek firmware-ét, és nemhivatalos módosításokat írnak, amelyek esetleg jelentős új tudással bővítik. Mivel ezek feltöltése gépünkre átírja a firmware-t, ha a módosítás hibás, akár működésképtelenné is teheti azt. A CHDK projekt keretében készült program merőben másképp működik: nem írja át a firmware-t, csak a gép bekapcsolása után települ a (kikapcsoláskor törlődő) memóriába, igen jelentős új funkciókkal bővíti annak tudását, de a gép kikapcsolásakor nyomtalanul eltűnik. Feltöltésével nem kockáztatjuk gépünk működőképességét, garanciája érvényességét. Számos Canon kompakt fényképezőgéphez állnak rendelkezésre ilyen kiegészítő programok.

Tovább...
 
A hisztogram
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 17.

A korszerű digitális fényképezőgépek egyre általánosabb szolgáltatása a hisztogram megjelenítésének lehetősége. Ha továbblép, megtudhatja, mit is mutat, hogyan kell értelmezni, ami által a felvétel helyes megvilágítása ellenőrzésének talán leghatékonyabb eszköze lehet a tapasztalt fotós számára.

Tovább...
 
A fény művészete. Kepes György kiállítása (KIEGÉSZÍTÉS)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 10.

A kiállítás megtekintését követően kiegészítő információk magáról a kiállításról, valamint a csatlakozó rendezvényekről. Hogy ne kerülje el azok figyelmét sem, akik az eredeti hírt már olvasták, külön hírként tudatom a kiegészítés tényét, megtekinteheti itt.

 
Erdélyi képek (1964-2007) Korniss Péter fotókiállítássa
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 09.

A kiállítás megtekinthető Debrecenben, a Mű-Terem Galériában, 2008. április 10-30-ig naponta 10-18

Forrás: Debreceni Művelődési Központ (http://debrecenimuvkozpont.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=25&Itemid=79)
A Mű-Terem Galéria épülete
óráig, szombaton 9-13 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.

Debrecen belvárosában, hangulatos környezetben 2001 januárja óta, a Batthyány utca 24 sz. alatt, egy XIX. sz. elején épült, felújított műemlék jellegű épületben működik a Debreceni Mű-Terem Galéria.  Az elmúlt évek folyamán – a kitűnő tárlatoknak, a Galéria programjának kialakítását segítő, elismert művészekből álló kuratórium munkájának és a precíz szervezőmunka eredményeként – a Debreceni Mű-Terem Galéria a város legszínvonalasabb kiállítóterévé, a képzőművészeti élet egyik központjává vált. A három teremből álló, összesen 150 négyzetméteres, jó megvilágítású, színvonalas kiállítótér osztottságának köszönhetően ideális bemutatóhely egyéni és csoportos tárlatok számára.

Beszélgetés Korniss Péter fotóművésszel: április 10-én, csütörtökön 18 órakor

Tovább...
 
Eredmények 321 - 330 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement