Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
A fény művészete. Kepes György (1906-2001) kiállítása Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 09.

Forrás: a kiállítás meghívójaA „fényművészet” mint kifejezési forma mindössze néhány évtizede van jelen a vizuális kultúrában. Sok képzőművészt foglalkoztat máig a fény mint fizikai valóság és önálló képteremtő lehetőség – többségük azon az úton jár, amit Kepes György, világhírűvé lett magyar művész taposott ki. A fény művészete című kiállítás 2008. április 10-én nyílik Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, és június 15-éig tekinthető meg (naponta 10-18, csütörtökön 12-20 óráig, hétfőn zárva). A világhírű művész és tudós munkásságának képzőművészeti területét bemutató debreceni tárlaton főként a hagyatékból és magángyűjtők kollekciójából szerepelnek alkotások. Jelentős részük teljesen ismeretlen a hazai közönség előtt.

Elég talán magyarul is megjelent két könyvének címét idéznünk, hogy nyilvánvalóvá váljék, minden, a fotózás iránt érdeklődőnek érdemes ezt a rendkívülinek ígérkező kiállítást megnézni: A látás nyelve (Gondolat, Bp, 1979); A világ új képe a művészetben és a tudományban (Corvina, Bp, 1979).

A művészet és a tudomány metszéspontjait keresve jutott el a természeti folyamatokat alkotó lényegi vonásokig, melyek számára a szimmetria, az egyensúly és a ritmus. E három fundamentum harmonikus egysége érhető tetten festményein, fotográfiáin és kinetikus művein is. Tudományos módszerében, tanárként is a korszerű technológiák művészeti alkalmazására fektette a hangsúlyt. Sokat idézett elméletében, az új világkép melyet nagyban befolyásol a tudomány megértéséhez egyszerre kell rendelkeznünk a tudós agyával, a festő szemével és a költő szívével.

A kiállítást Szombathy Bálint képzőművész, író nyitja meg április 10-én, csütörtökön délután 6 órakor a MODEM földszinti kiállítótermében.

 

Tovább...
 
Álló- és mozgókép rögzítés konvergencia
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 04.

Ismét egy hír, ami kicsit részletesebb ismertetést igényel, következményei messzebb mutatnak, tehát talán hosszabb távon is érdeklődésre számíthat - cikk lett belőle. A hosszabb ideje megfigyelhető közeledési folyamat, miszerint számos digitális (kompakt) fényképezőgép egyre jobb videofelvételek, míg egyes videofelvevők egyre jobb állóképek készítésére is alkalmasak, újabb, és megkockáztatjuk, minőségileg más szakaszába lép napjainkbanA fényképezőgépek oldalán ennek markáns képviselője a Casio EXLIM Pro EX-F1, szédületesen nagy sebességű (60 kép/s állókép 6 MPixel felbontással, RAW formátumban is) állókép-sorozat, illetve kiváló (FHD 1980x1080 pixel felbontással 60 fps, alacsonyabb felbontással akár 1200 fps) video felvétel képességével. A videofelvevők oldalán az újdonság talán leginkább a RED Digital Cinema Camera Company cég nevéhez kapcsolható, amely a korábbi professzionális berendezésekhez képest elfogadható áron, nagyfelbontású (12 MPixel) CMOS érzékelős videofelvevőt vezetett be, ráadásul a RAW-fájlok video-megfelelőjével. Érdemes kicsit többet megtudni róluk, alighanem forradalmi változások előhírnökei a képrögzítés területén.

Tovább...
 
Zónarendszer
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 03.
ImageAnsel Adams Zónarendszere hatékony segítség a téma dinamikája, tónus-viszonyai elemzésében és a felvétel tónusainak beállításában. Fogalomrendszere minden, a képek tónusaival kacsolatos témában jól jön. Ebben a cikkben egyszerűsített, könnyebben befogadható változatát ismertetjük, ami a digitális fényképezésben elegendő.

 
Tovább...
 
A Fotó Agóra 2008. márciusi forgalmi statisztikája
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 02.

Bő 6 héttel ezelőtt, 2008. február 14-én hoztuk nyilvánosságra a Fotó Agóra címét. Egy hónappal ezelőtt bemutattuk az első két hét forgalmának alakulását. Ezúttal az első teljes hónap forgalmáról tájékoztatjuk látogatóinkat. Az előző időszakhoz képest leginkább az egyediként azonosítható látogatók száma nőtt: napi átlagban 32,4, március hónapban összesen 678 egyedileg (IP cím/hosztnév alapján) azonosítható látogató kereste fel a Fotó Agórát.

Tovább...
 
Az optimális megvilágítás mértékének meghatározása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 27.

© Nagy Sándor (NaSa)
Őszi hajnal (... a fényé a kulcsszerep!)
A fényképezés megnevezés tökéletesen kifejezi a művelet lényegét: fénnyel készítünk képet (fotográfia = rajzolás fénnyel).  Tehát a fényképezésben a fényé a kulcsszerep! Mondhatni, a fényképezés technikai vonatkozásai mind-mind a fénnyel kapcsolatosak. Ezek közül a legalapvetőbb: a kép készítéséhez felhasznált fény mennyiségének, a megvilágítás mértékének helyes megválasztása. Ha nem optimálisan választjuk meg a megvilágítást, a felvétel nem adja vissza megfelelően a rögzíteni kívánt (vagy általunk elképzelt) látványt, felvételünk túl sötét, vagy túl világos lesz, ha a hiba elég nagy, akár teljesen kiürül (egyenletesen fekete, vagy fehér lesz).  Ebben a cikkben, és a belőle kiágazókban megismerkedünk a megvilágítást leíró fogalmakkal, az optimális megvilágítás megállapításával (a fényméréssel), a fényképezőgép szükséges (alternatív) beállításaival, azok egyéb (mellék)hatásaival, a felvétel optimális megvilágítása ellenőrzésének lehetőségeivel, az esetleges korrekciókkal. Széleskörű ismereteket igyekszünk nyújtani, az alapfogalmaktól (kezdőknek is) a tudatos fényképezéshez szükséges részletes magyarázatokig. A modern gépek (ma már a legolcsóbbak is) mérik a fényt, és képesek a megvilágítás automatikus megválasztására, átlagos felvételi körülmények között elég jó felvételt készítenek a fotós beavatkozása nélkül is. A bemutatásra kerülő ismeretek abban segítenek, hogy ha mégsem vagyunk teljesen elégedettek az automatikusan megszülető eredménnyel, tudjuk, mit tehetünk, mihez nyúljunk, hogy tökéletesítsük azt. Ha kreatív elképzeléseink szerint a látványt többé-kevésbé át kívánjuk alakítani, még inkább szükségesek ezek az ismeretek. No és az általános műveltség megszerzésének igénye - sokan szeretik pontosan tudni, mit, miért és hogyan teszünk/tegyünk, illetve milyen működés rejlik a gép egyes funkciói mögött.

Tovább...
 
Fényképezés, fényképezőgép (kiegészítve 2009. 05. 21.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 16.

A Fotó Agóra portál nyilvánossá tétele óta eltelt egy hónap alatt nagyjából kialakítottuk szerkezetét, felépítését, szolgáltatásait. Mostantól figyelmemet  a portál tartalmának fejlesztéssére koncentrálom. A fontos aktuális információk folyamatos közreadása, valamint Debrecen kiemelkedő fotós személyiségei és jelentős szervezeteinek bemutatása mellett a fényképezés technikájába igyekszem bevezetni a fotózás iránt érdeklődő látogatókat. Azt remélem (erre korábbi egyetemi előadásom tapasztalata ad alapot), hogy a rendszerezett ismertetők a tapasztaltabb fotósok számára is hasznosak, annál is inkább, mert az alapismereteken túl többnyire speciális kérdésekre is kitérek. Ismertetéseimben (esetleg csatlakozó külön cikkekben) törekszem a fotózás gyakorlatához szükséges leírásokon túl a technikai eszközök működésének, sőt az azok megértéséhez szükséges háttér-ismereteknek a bemutatására (többnyire történeti kialakulásukat, fejlődésüket is felvázolva). A kezdőknek azt tanácsolom, első körben hagyják ki a számukra esetleg nehezen feldolgozható részletkérdéseket, és az alapok elsajátítása, begyakorlása után térjenek azokra vissza. Ebben a bevezető cikkben a fényképről, azok készítésének részfolyamatairól, történetéről, eszközeiről és mindezeket megalapozó, megértésükhöz szükséges háttérismeretekről olvashat áttekintést.

Tovább...
 
Két fotókiállítás Debrecen közelében
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 14.

Hortobágy községben, a Faluházban 2008. március 15-én 10:30-kor nyitják meg a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep ezévi második alkotócsoportjának kiállítását. A képzőművészet legkülönbözőbb ágainak képviselői között fotóművészek alkotásai is láthatók a kiállításon, amely mintegy egy hétig tart nyitva. Utána a harmadik csoport résztvevőinek kiállítása nyílik ugyanott.

Gál Imre: Tavaszváró természet c. fotókiállítását 2008. március 18-án 17 órakor nyitja meg Vencsellei István fotóművész a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ kiállítóterében. A kiállítás március 18-tól április 8-ig látogatható.

Tovább...
 
RSS hírcsatornák a Fotó Agórán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 14.

ImageA Fotó Agóra új szolgáltatása:Image két RSS hírcsatorna. Ezek használatával anélkül értesülhet a portálon megjelent új tartalmakról, vagy a Fórum rovaton megjelent új hozzászólásokról, hogy megnyitná a Fotó Agórát. Aki nem tájékozott ennek az új technológiának a mibenléte felől, a legfontosabb információkat, tennivaókat megismerheti, ha tovább lép.

Tovább...
 
Vencsellei István
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 12.

© Vencsellei István, a szerző reprodukciója
Vencsellei István: Önarckép (1988)
A fotográfia Debrecenben jó évszázaddal ezelőtt meghonosodott. A Budapesten 1894-ben megalakult első hazai fotókört, vidéken harmadikként (az aradi és a soproni után), a debreceni követte, még a századforduló táján. A Debreceni Fotóklub 1931-ben alakult meg, az eltelt évtizedek során nemzetközi hírű fotográfusok   fémjelzik működését.  A klub tagjai ma is  folyamatosan és sikeresen jelen vannak a hazai és nemzetközi fotóművészeti életben. Eifert János, a Magyar Fotóművészek szövetsége akkori elnökének a Klub 70 éves jubilleumi kiállítását köszöntő szavait idézve: [a Debreceni Fotóklub] "összekötő hídja múltnak és jelennek, keletnek és nyugatnak, régiónak, vidéknek és fővárosnak, alkotónak és befogadónak egyaránt". A Fotó Agóra (a portál Beköszöntőjében megfogalmazott célkítűzéshez híven) különös figyelmet kíván fordítani a helyi fotográfia eseményeire, személyiségeire. Elsőként Vencsellei István fotóművészt mutatjuk be, aki 20 éven át vezette a Debreceni Fotóklubot.

Tovább...
 
Működik a KépFórum képgaléria (2008. 03. 10.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 10.

Örömmel tájékoztatom a Fotó Agóra látogatóit, hogy a többek által várt képgaléria elkészült: a KépFórum rovat címére kattintva a Főmenüben, megtekinthetik a regisztrált felhasználók képeit, és ha regisztrálnak (ha eddig még nem tették meg) és bejelentkeznek, maguk is feltölthetik képeiket, hozzászólhatnak mások képeihez. Az új helyzetnek megfelelően hamarosan átalakítom, kiegészítem a portál felépítését ismertető oldalt is. Feltétlenül érdemes végigolvasni a KépFórum rovat Szabályzatát, abban a szoros értelemben vett szabályokon kívül a rovat használatával kapcsolatos tanácsok is olvashatók. Ezzel a rovattal, és a néhány napja megnyitott Linkek rovattal, továbbá a bejelentkezést követően megjelenő Regisztrált felhasználók gombbal (ezzel egyszerűen megtekinthetjük a regisztrált felhasználók listáját, informálódhatunk, közülük ki van épp az Agórán, és adatlapjukat lekérve ismerkedhetünk, akár e-mailt küldhetünk) kialakult a Fotó Agóra teljes tervezett szerkezete. Természetesen még apróbb-nagyobb hibák előfordulhatnak a működésben, azokat folyamatosan javítjuk, néhol ésszerűsítjük a működést.

Jó fényeket minden KépFórumozónak!

 
Eredmények 331 - 340 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement