Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Kontaktok - Kecskeméti Fotókör kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 06.

© Kecskeméti Fotókör és Tóth Judit, a szerző reprodukciója

ARCHAIKUS TECHNIKÁKkal készült fotók láthatók a Kecskeméti Fotókör (pontosabban az általuk évente megrendezésre kerülő Kontakt Fotográfiai Tábor) kiállításán. A kiállítás Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában (Holló László sétány 6, a tócóskerti lakótelep közepén) tekinthető meg 2008. február 26. és március 17. között, hétfőtől péntekig 8-22 óra között (az iskola szombaton és vasárnap zárva). Bővebben a folytatásban.

Tovább...
 
Aszmann Ferenc (ELŐZETES)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 06.

© Magyar Fotográfiai MúzeumAszmann Ferenc (Debrecen, 1907 - Rio de Janeiro, 1988) Magyarországon az egyik legsikeresebb fotóművész volt a harmincas évek végén. Ő alapította 1931-ben a Debreceni Fotóklubot. Jelenleg, 2008. március 16-ig kiállítása tekinthető meg a Magyar Fotográfiai Múzeumban. Mint azt a kiállításról szóló hírben jeleztük, A Fotó Agórán külön cikkben tervezzük bemutatni a város fotótörténetének kiemelkedő személyiségét. Addig is, amíg a cikkhez szükséges anyagot összegyűjtjük (a kiállítás megtekintéséhez kedvcsinálónak is szánva) néhány képét megnézheti, ha tovább lép (a képek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében vannak, a múzeum jóvoltából és szíves engedélyével közöljük azokat).

Tovább...
 
Az első két hét forgalmi statisztikája (2008. február)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 02.

A portál címét február 14-én délelőtt hoztuk nyilvánosságra. Azt megelőzően (esetleges véletlenül idetévedt látogatásoktól eltekintve) csak a fejlesztők munkáját mutatják a forgalmi adatok. Ha tovább lép, megtekintheti grafikus ábrázolásban a főbb forgalmi adatok naponkénti alakulását, amelyeken jól megfigyelhető a forgalom megélénkülése február 14-én, majd néhány napon belüli stabilizálódása, a 14-ét megelőzőnél jelentősen magasabb szinten. Erre a körülményre tekintettel ebben a hónapban az összesített adatokat két szakaszra, február 1-13 és 14-29 napokra bontva közöljük. A továbbiakban havonta mutatjuk be a Fotó Agóra forgalmának alakulását.

 

Tovább...
 
Aszmann Ferenc kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 01.

© Magyar Fotográfiai MúzeumAszmann Ferenc - Francisco Aszmann (Debrecen, 1907 - Rio de Janeiro, 1988) Magyarországon az egyik legsikeresebb fotóművész volt a harmincas évek végén. Ő alapította 1931-ben a Debreceni Fotóklubot. Az 1940. évi Amerikai Fotográfiai Évkönyv szerint az 1939-ben legtöbbet szereplő 2000 kiállító listáján az első 20 között 6 magyar szerepel, köztük Aszmann. 1940-ben családjával elhagyta az országot. Braziliában telepedett le, magyar tárgyú képeivel folytatta kiállítási tevékenységét, aranyérmek, díszoklevelek sokaságát nyerve el. Saját életművét realista, szürrealista és grafikai stílusú képekre osztotta fel. Kincses Károly a kecskeméti Magyar Fotógráfiai Múzeumban 2008. január 11. - március 16. között megtekinthető kiállítás (Egy szentimentális fényképész. Anszmann Ferenc) ajánlójában azt írja, hogy "... az élete utolsó percéig szentimentális ember életműve tárul elénk, melyben a valóság egyes elemei is csak a nagy érzések, ideák hangsúlyozására szolgálnak." Reményeim szerint a közeljövőben a Fotó Agórában is be tudjuk mutatni munkásságát, de aki teheti, látogasson el Kecskemétre, tekintse meg kiállítást (nyitva hétfő és kedd kivételével naponta 10-17 óra között).

Tovább...
 
Sigma DP1 - mérföldkő?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 18.

A Sigma cég honlapjáról http://www.sigma-dp1.com/A Sigma DP1 nagy- és valódi színes érzékelős kompakt fényképezőgép  (már többször elhalasztott) forgalomba hozataláról megjelent legutóbbi, a PMA kapcsán megjelent közleményt követően, mintegy megerősítésként, a cég Egyesült Királyságbeli képviselete bejelentette a gép induló árát is (GBP549). Ez önmagában legfeljebb egy korlátozott ideig aktuális rövid hírt érdemelne. Hogy ennek kapcsán a Cikkek kategóriában, nagyobb terjedelemben foglalkozunk a DP1 jellemzőivel, azt jelzi, hogy szubjektív megítélésünk szerint olyan innovatív termékről van szó, amely a digitális gépek piacára hosszabb távon, jelentős hatással lehet. Az, hogy egy-egy termék bevezetésére hogyan reagál a piac, sok tényezőtől függ. Az alábbiakban igyekszünk ezt a kérdést több oldalról is megvizsgálni, latolgatni a DP1 fogadtatását, a konkurensek várható reagálását. A kérdés megértéséhez áttekintjük az érzékelő méretének hatását a felvétel minőségére, valamint a Foveon és Bayer-maszkos érzékelők működésének lényeges  különbségét, és ennek alapján a pixelszám-felbontóképesség viszonyait.

Tovább...
 
Teljes holdfogyatkozás 2008. 02. 21-én hajnalban
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 21.

Teljes holdfogyatkozás volt 2008. 02. 21-én hajnalban az Atlanti óceán mindkét partján, meglehetősen széles sávban, Magyarországot is beleértve (nagyjából 03 órától 06 óráig). Nem tudtam megállni, készítettem néhány felvételt. Ha a Fotó Agóra látogatói közül bárkinek jobb felvételei vannak (az enyémeknél könnyen lehet jobbakat készíteni) és kész azokat közzétenni , szívesen lecserélem azokra a sajátjaimat.

Tovább...
 
Új rovatok működnek (2008. 02. 17)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 17.

Örömmel tájékoztatom a Fotó Agóra látogatóit, hogy használatba vehetnek két új rovatot: a Fórum és az Adna-Venne rovatok címére kattintva a Főmenüben, már nem a "Hamarosan ..." felirat jelenik meg. Az új helyzetnek megfelelően átalakítottam, kiegészítettem a portál felépítését ismertető oldalt is. Feltétlenül érdemes végigolvasni a Fórum rovat Szabályzatát, abban a szoros értelemben vett szabályokon kívül a rovat használatával kapcsolatos tanácsok, valamint a regisztrált felhasználók által hozzáférhető szolgáltatások ismertetése is olvasható.

 
Fotókiállítások Debrecenben (2008. február)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 12.

Jelenleg legalább három fotókiállítás tekeinthető meg Debrecenben, az egyik már csak néhány napig, de kettő még március elején is látogatható lesz.

Tovább...
 
Köszöntöm a Látogatót!
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 14.

Agóra: az ókori görög poliszok főterének elnevezése, itt tartották a népgyűléseket, hadi gyülekezéseket, a törvénykezés is itt történt. Később a politikai, vallási, társadalmi élet központjaként is funkcionáló piacteret, vásárteret hívták így. Itt voltak a legfontosabb középületek, a hellénizmus korától kezdve oszlopos csarnokok (sztoák) vették körül. Az alábbi beköszöntő a 2008. február 14-én elindított Fotó Agóra portál célkitűzéseit hivatott bemutatni.

Tovább...
 
Hírösszefoglaló
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 10.

Ez az első hír a Fotó Agórán. A közelmúlt időszak legfontosabb (válogatott) híreinek összefoglalásával azt mutatjuk be, miről szóltak volna híreink, ha félévvel, esetleg egy-két évvel korábban már működtünk volna. Ez egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy érzékeljük:  portálunk indulása a digitális fotózás technikai fejlődésének rendkívül érdekes időszakára esik (biztosan van, aki úgy véli, hogy a mögöttünk hagyott évtized szinte folyamatosan ilyen volt), mindenesetre alighanem lesz miről hírt adni a következő hónapokban is.

Tovább...
 
Eredmények 341 - 350 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement